Studiu: 5,2% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vieţii

1 2 jpg jpeg

Cercetarea, efectuată de Centrul pentru Inovaţie în Medicină şi compania specializată în studii de piaţă IMAS, şi-a propus să evalueze relaţia dintre români şi cancer. Datele au fost colectate în perioada 1-20 aprilie 2016, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

„Dacă în urmă cu 30 de ani diagnosticul de cancer era sinonim cu sfârşitul iminent, într-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esenţial. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoidă. 2 din 3 pacienţi cu cancer diagnosticaţi în SUA trăiesc la 5 ani de la primirea diagnosticului. Sunt descrise cazuri de supravieţuiri de lungă durată, de peste 10 ani, la pacienţi care au primit diagnosticul de melanom malign metastatic nerezecabil, dar care au avut şansa de a fi trataţi cu terapii personalizate şi cu imunoterapii“, spune dr. Marius Geantă, preşedinte Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Concluziile recentei cercetări au arătat că 45% dintre cei care au răspuns consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces.

De asemenea, principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).

În plus, 65% dintre români, indiferent dacă au fost sau nu diagnosticaţi cu cancer, consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienţii cu cancer, iar 75% dintre ei consideră că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la pacienţii din România.

„Ministerul Sănătăţii are o cotă de încredere de numai 39% şi doar spitalele publice se află mai jos în acest clasament (35%), cu menţiunea că datele au fost colectate înainte de criza dezinfectanţilor. La polul opus, se află încrederea în medici, 66% dintre români afirmând că au încredere mare şi foarte mare în doctori. Un alt aspect important relevat de studiu este că 9 din 10 pacienţi cu cancer se declară mulţumiţi de medicul oncolog curant“, afirmă dr. Marius Geantă.

Rezultatele obţinute mai indică şi faptul că românii consideră că principalul sprijin în lupta cu cancerul este familia (46,3%), urmată de noile tehnologii (inclusiv medicamentele şi echipamentele medicale de ultimă generaţie, 30,1%) şi de medici (16,5%), în timp ce numai 1% consideră că autorităţile reprezintă principalul sprijin în cazul unui diagnostic de cancer.

În timp ce în Uniunea Europeană anul trecut au fost aprobate 14 medicamente noi împotriva cancerului (cel mai mare număr de molecule noi aprobate în oncologie într-un an), pacienţii români cu cancer au acces la mai puţin de 15% dintre medicamentele aprobate.