Stomatolog Andreea Catrina: ÔÇ×Executat─â corect, albirea dentar─â nu afecteaz─â structura din┼úilorÔÇť

1 2 jpg jpeg

Care sunt afecţiunile stomatologice cu care se prezintă cel mai des românii la medic?

Cele mai ├«nt├ólnite afec┼úiuni dentare cu care ne confrunt─âm sunt caria dentar─â ┼či boala parodontal─â.

Ce este placa dentar─â bacterian─â, cum apare ┼či cum afecteaz─â dantura?

Placa bacterian─â este un depozit organo-mineral, ce se depune ├«n lipsa igienei dentare. Placa bacterian─â acumulat─â pe suprafa┼úa din┼úilor duce la apari┼úia cariilor dentare ┼či la inflama┼úie gingival─â.

Ce alimente dăunează dinţilor?

Pentru o dantur─â s─ân─âtoas─â, alimenta┼úia trebuie s─â fie una echilibrat─â. Orice exces poate deregla organismul ┼či, implicit, s─ân─âtatea dentar─â. Cafeaua, tutunul ├«n cantit─â┼úi mari pot afecta denti┼úia.

C├ót de des trebuie schimbat─â periu┼úa de din┼úi ┼či de ce?

Pentru a men┼úine cavitatea oral─â ferit─â de bacterii, trebuie s─â avem o igien─â dentar─â riguroas─â. Aici intervin: periajul dentar ┼či alte mijloace de cur─â┼úare (apa de gur─â, a┼úa dentar─â).

Totu┼či, este recomandat ca periu┼úa de din┼úi s─â fie schimbat─â la 3 luni, pentru ca perii periu┼úei s─â fie mereu activi ┼či f─âr─â prea mare ├«nc─ârc─âtur─â microbian─â.

Cum ar trebui să alegem pasta de dinţi? La recomandarea medicului, după ingrediente etc.?

Pasta de dinţi este foarte importantă în igiena dentară. Azi întâlnim o gamă foarte largă în funcţie de problemele dentare: sângerări, albire dentară, cu fluor sau fără fluor etc. Personal, consider că este importantă cantitatea de fluor.

Cum putem preveni afecţiunile bucale?

Afec┼úiunile dentare se evit─â prin p─âstrarea unei igiene dentare riguroase, o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â, precum ┼či vizite regulate la cabinetul stomatologic.

C├ónd este necesar aparatul dentar? Este recomandat doar copiilor sau poate fi pus ┼či adul┼úilor?

Aparatul dentar este recomandat atunci c├ónd se descoper─â o anomalie dento-maxilar─â. Se poate aplica ├«nc─â din timpul denti┼úiei temporare. Ortodon┼úia nu are v├órst─â, deci ┼či adul┼úii pot beneficia de un astfel de tratament.

C├ót de des ar trebui s─â mergem la stomatolog ┼či care sunt semnele, ├«n afar─â de durere, care ar trebui s─â ne trimit─â la un consult?

Vizitele regulate la medicul stomatolog pot asigura s─ân─âtatea dentar─â. Sunt recomandate 2 vizite anuale, la 6 luni. Sunt prevenite afec┼úiuni dentare precum caria ┼či boala parodontal─â. Daca apar semne precum s├ónger─âri dentare, dureri ┼či mobilitate dentar─â, trebuie ajuns de urgen┼ú─â la specialist.

Cum se realizeaz─â periajul corect ┼či c├ót timp ar trebui s─â dureze?

Un periaj dentar corect trebuie individualizat ├«n func┼úie de necesit─â┼úile pacientului, de aceea, le recomand s─â cear─â ajutorul speciali┼čtilor. Timpul de periaj recomandat este de 3-5 minute.

Cite┼čte ┼či: 7 trucuri s─â-┼úi men┼úii din┼úii albi dup─â albire

Când ar trebui dus copilul la stomatolog prima dată?

P─ârin┼úii trebuie s─â ├«┼či ├«ndrume copiii s─â mearg─â ├«n cabinetul stomatologic de la o v├órst─â c├ót mai fraged─â, ├«nc─â de la erup┼úia primilor din┼úi┼čori.

Ce este parodontoza ┼či care sunt primele simptome?

Parodontoza este una din cele mai ├«nt├ólnite afec┼úiuni dentare, iar elementele afectate sunt cele de sus┼úinere a dintelui ┼či anume parodon┼úiul. Aceasta poate s─â fie ├«nt├ólnit─â ├«n mai multe stadii, de la cele mai subtile la cele mai agresive. Primele semne sunt: s├ónger─âri dentare, retrac┼úii gingivale, prezen┼úa tartrului. Recomandarea noastr─â e s─â se ac┼úioneze din timp, ├«nc─â de la primele semne, pentru a evita complica┼úiile ei.

Când este nevoie de implant dentar?

Implantul dentar este ultima inovaţie în stomatologie. Acesta reprezintă, de fapt, o rădăcină artificială, înlocuind în totalitate un dinte. Este o variant de tratament atunci când lipsesc unul sau mai mulţi dinţi.

Care este diferen┼úa ├«ntre implant dentar ┼či protez─â ├«n ceea ce prive┼čte durabilitatea ┼či confortul pacientului?

Implanturile dentare sunt preferate de pacien┼úi, ├«n detrimentul protezei dentare, pentru c─â sunt o variant─â protetic─â fix─â. Au o durabilitate mai mare pe arcada dentar─â ┼či rezultatele estetice pot fi superioare.

C├ónd este recomandat─â albirea din┼úilor, ce substan┼úe se folosesc ┼či afecteaz─â sau nu acestea structura din┼úilor?

Albirea dentar─â este o metod─â de cosmetizare a din┼úilor ┼či necesit─â consultul unui specialist ├«nainte de realizare. Sunt foarte multe tipuri de albiri, dar ┼či multe substan┼úe folosite. Cea mai uzual─â este albirea pe baz─â de peroxid de hidrogen ┼či aceasta trebuie f─âcut─â doar ├«n cadrul unui cabinet de specialitate, pentru a nu leza structura din┼úilor. Executat─â corect, albirea dentar─â nu afecteaz─â structura din┼úilor.

De ce este important sa facem regulat un periaj profesional ┼či un detartraj?

Detartrajul dentar este metoda de ├«ndep─ârtare a tartrului dentar, principalul factor ├«n producerea afec┼úiunii parodontale. Periajul profesional este manopera ce ├«nso┼úe┼čte detartrajul ultrasonic ┼či se realizeaz─â cu pasta dentar─â profesional─â, mult mai abraziv─â dec├ót cea de acas─â, pentru o cur─â┼úare mult mai eficient─â.

Cum putem învinge teama de dentist?

Teama de dentist este cel mai controversat subiect. Este recomandat ca totul s─â se fac─â treptat: ini┼úial vizite scurte, manopere precum igienizare dentar─â, tratarea cariilor superficiale, fluoriz─âri. Este foarte important ca pacientul s─â fie acomodat cu clinica, personalul, pentru a c─âp─âta mai mult─â ├«ncredere ┼či u┼čurin┼ú─â ├«n trecerea pragului cabinetului.

Care este diferen┼úa ├«ntre coroane ┼či fa┼úete dentare?

Coroanele dentare ┼či fa┼úetele dentare sunt lucr─âri protetice. Ambele pot fi foarte rezistente ┼či estetice, imit├ónd naturalul. Diferen┼úa este c─â fa┼úetele dentare acoper─â doar suprafa┼úa extern─â a dintelui, fa┼ú─â de coronae, care acoper─â toate suprafe┼úele dentare.

Cât de des trebuie schimbate plombele dentare?

Plombele dentare actuale se realizeaz─â din materiale compozite, biocompatibile organismului. Totu┼či, este recomandat ca acestea s─â fie verificate la 6 luni. La 2-3 ani, este ideal ca acestea s─â fie schimbate, pentru a combate efectul de carie secundar─â.

CV

2 jpg jpeg

Absolvent─â Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇť Bucure┼čti, Facultatea de Medicin─â Dentar─â

Competen┼úe: endodon┼úie, parodontologie, chirurgie ┼či anesteziologie, ortodon┼úie, odontoterapie restauratoare

Medic dentist la clinica Ident Total Care