Stomatolog Andreea Catrina: „Executată corect, albirea dentară nu afectează structura dinţilor“

1 2 jpg jpeg

Care sunt afecţiunile stomatologice cu care se prezintă cel mai des românii la medic?

Cele mai întâlnite afecţiuni dentare cu care ne confruntăm sunt caria dentară şi boala parodontală.

Ce este placa dentară bacteriană, cum apare şi cum afectează dantura?

Placa bacteriană este un depozit organo-mineral, ce se depune în lipsa igienei dentare. Placa bacteriană acumulată pe suprafaţa dinţilor duce la apariţia cariilor dentare şi la inflamaţie gingivală.

Ce alimente dăunează dinţilor?

Pentru o dantură sănătoasă, alimentaţia trebuie să fie una echilibrată. Orice exces poate deregla organismul şi, implicit, sănătatea dentară. Cafeaua, tutunul în cantităţi mari pot afecta dentiţia.

Cât de des trebuie schimbată periuţa de dinţi şi de ce?

Pentru a menţine cavitatea orală ferită de bacterii, trebuie să avem o igienă dentară riguroasă. Aici intervin: periajul dentar şi alte mijloace de curăţare (apa de gură, aţa dentară).

Totuşi, este recomandat ca periuţa de dinţi să fie schimbată la 3 luni, pentru ca perii periuţei să fie mereu activi şi fără prea mare încărcătură microbiană.

Cum ar trebui să alegem pasta de dinţi? La recomandarea medicului, după ingrediente etc.?

Pasta de dinţi este foarte importantă în igiena dentară. Azi întâlnim o gamă foarte largă în funcţie de problemele dentare: sângerări, albire dentară, cu fluor sau fără fluor etc. Personal, consider că este importantă cantitatea de fluor.

Cum putem preveni afecţiunile bucale?

Afecţiunile dentare se evită prin păstrarea unei igiene dentare riguroase, o alimentaţie sănătoasă, precum şi vizite regulate la cabinetul stomatologic.

Când este necesar aparatul dentar? Este recomandat doar copiilor sau poate fi pus şi adulţilor?

Aparatul dentar este recomandat atunci când se descoperă o anomalie dento-maxilară. Se poate aplica încă din timpul dentiţiei temporare. Ortodonţia nu are vârstă, deci şi adulţii pot beneficia de un astfel de tratament.

Cât de des ar trebui să mergem la stomatolog şi care sunt semnele, în afară de durere, care ar trebui să ne trimită la un consult?

Vizitele regulate la medicul stomatolog pot asigura sănătatea dentară. Sunt recomandate 2 vizite anuale, la 6 luni. Sunt prevenite afecţiuni dentare precum caria şi boala parodontală. Daca apar semne precum sângerări dentare, dureri şi mobilitate dentară, trebuie ajuns de urgenţă la specialist.

Cum se realizează periajul corect şi cât timp ar trebui să dureze?

Un periaj dentar corect trebuie individualizat în funcţie de necesităţile pacientului, de aceea, le recomand să ceară ajutorul specialiştilor. Timpul de periaj recomandat este de 3-5 minute.

Citeşte şi: 7 trucuri să-ţi menţii dinţii albi după albire

Când ar trebui dus copilul la stomatolog prima dată?

Părinţii trebuie să îşi îndrume copiii să meargă în cabinetul stomatologic de la o vârstă cât mai fragedă, încă de la erupţia primilor dinţişori.

Ce este parodontoza şi care sunt primele simptome?

Parodontoza este una din cele mai întâlnite afecţiuni dentare, iar elementele afectate sunt cele de susţinere a dintelui şi anume parodonţiul. Aceasta poate să fie întâlnită în mai multe stadii, de la cele mai subtile la cele mai agresive. Primele semne sunt: sângerări dentare, retracţii gingivale, prezenţa tartrului. Recomandarea noastră e să se acţioneze din timp, încă de la primele semne, pentru a evita complicaţiile ei.

Când este nevoie de implant dentar?

Implantul dentar este ultima inovaţie în stomatologie. Acesta reprezintă, de fapt, o rădăcină artificială, înlocuind în totalitate un dinte. Este o variant de tratament atunci când lipsesc unul sau mai mulţi dinţi.

Care este diferenţa între implant dentar şi proteză în ceea ce priveşte durabilitatea şi confortul pacientului?

Implanturile dentare sunt preferate de pacienţi, în detrimentul protezei dentare, pentru că sunt o variantă protetică fixă. Au o durabilitate mai mare pe arcada dentară şi rezultatele estetice pot fi superioare.

Când este recomandată albirea dinţilor, ce substanţe se folosesc şi afectează sau nu acestea structura dinţilor?

Albirea dentară este o metodă de cosmetizare a dinţilor şi necesită consultul unui specialist înainte de realizare. Sunt foarte multe tipuri de albiri, dar şi multe substanţe folosite. Cea mai uzuală este albirea pe bază de peroxid de hidrogen şi aceasta trebuie făcută doar în cadrul unui cabinet de specialitate, pentru a nu leza structura dinţilor. Executată corect, albirea dentară nu afectează structura dinţilor.

De ce este important sa facem regulat un periaj profesional şi un detartraj?

Detartrajul dentar este metoda de îndepărtare a tartrului dentar, principalul factor în producerea afecţiunii parodontale. Periajul profesional este manopera ce însoţeşte detartrajul ultrasonic şi se realizează cu pasta dentară profesională, mult mai abrazivă decât cea de acasă, pentru o curăţare mult mai eficientă.

Cum putem învinge teama de dentist?

Teama de dentist este cel mai controversat subiect. Este recomandat ca totul să se facă treptat: iniţial vizite scurte, manopere precum igienizare dentară, tratarea cariilor superficiale, fluorizări. Este foarte important ca pacientul să fie acomodat cu clinica, personalul, pentru a căpăta mai multă încredere şi uşurinţă în trecerea pragului cabinetului.

Care este diferenţa între coroane şi faţete dentare?

Coroanele dentare şi faţetele dentare sunt lucrări protetice. Ambele pot fi foarte rezistente şi estetice, imitând naturalul. Diferenţa este că faţetele dentare acoperă doar suprafaţa externă a dintelui, faţă de coronae, care acoperă toate suprafeţele dentare.

Cât de des trebuie schimbate plombele dentare?

Plombele dentare actuale se realizează din materiale compozite, biocompatibile organismului. Totuşi, este recomandat ca acestea să fie verificate la 6 luni. La 2-3 ani, este ideal ca acestea să fie schimbate, pentru a combate efectul de carie secundară.

CV

2 jpg jpeg

Absolventă Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, Facultatea de Medicină Dentară

Competenţe: endodonţie, parodontologie, chirurgie şi anesteziologie, ortodonţie, odontoterapie restauratoare

Medic dentist la clinica Ident Total Care