Ştiai că osteoporoza e ereditară?

Osteoporoza Pierderea densităţii osoase sau osteoporoza este o afecţiune care afectează de 4 ori mai multe femei decât bărbaţi. Ceea ce puţini ştiu este că boala are şi o componentă ereditară. Dacă o persoană pierde în înălţime odată cu înaintarea în vârstă şi suferă de osteoporoză, copiii săi au un risc de 50% să li se întâmple acelaşi lucru. Unii dintre ei este posibil să sufere de ceea ce se numeşte osteoporoză juvenilă, care se manifestă între vârstele de 8-14 ani.
Află dacă rişti să faci osteoporoză AICI
Bolile de piele şi mai ales cancerul de piele reprezintă unele dintre cele mai frecvente afecţiuni moştenite. Au un risc mai mare de a suferi de afecţiuni ale pielii copiii în a căror familie au fost cazuri de melanom (formă a cancerului de piele) sau ai căror părinţi au pielea deschisă la culoare, ceea ce arată că nu deţin suficient factor natural de protecţie. Este important să ştii dacă există o predispoziţie la boli dermatologice, pentru a evita anumite produse de îngrijire care pot sensibiliza pielea şi pot creşte riscul apariţiei unor boli.
În ceea ce priveşte cancerul mamar, cercetătorii au descoperit că mutaţile unor gene îi pot influenţa declanşarea. Circa 15% dintre cazurile de cancer de sân sunt moştenite genetic. Prin urmare, dacă ai una sau mai multe rude apropiate care au suferit de această formă de cancer, autoexaminează-ţi sânii lunar şi mergi o dată pe an la o mamografie, după depăşirea vârstei de 40 de ani.
Te-ar mai putea interesa: Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar
Copii care au ambii părinţi suferinzi de diabet zaharat de tip 2, insulinoindependent au şanse mai mari să i se transmită boala. Riscul de a face diabet rămâne ridicat şi dacă ambii părinţi au diabet de tip I, insulinodependent (o şansă din patru) sau dacă numai unul dintre părinţi a fost diagnosticat cu diabet. Alăptarea copilului până la 6 luni, urmată de o alimentaţie sănătoasă şi de mişcare regulată de-a lungul vieţii, reduce mult riscul de apariţie a bolii.
În situaţia în care, în familie, sunt cazuri de afecţiuni oculare, precum glaucomul, atunci este indicat să se evite expunerea la fumul de ţigară. Acesta afectează vasele de sânge şi scade nivelul unor antioxidanţi care menţin ochii sănătoşi. Un examen ocular este indicat, chiar dacă vederea este bună, inclusiv la copiii care n-au atins vârsta şcolară. Dacă ambii părinţi au avut probleme de vedere încă din copilărie, copilul lor are un risc de şase ori mai mare să le aibă spre deosebire de alţi copii ai căror părinţi se bucură de sănătate oculară.
Se cunosc peste 1.500 de boli ereditare.