┼×tiai c─â osteoporoza e ereditar─â?

1 2 jpg jpeg

Osteoporoza Pierderea densit─â┼úii osoase sau osteoporoza este o afec┼úiune care afecteaz─â de 4 ori mai multe femei dec├ót b─ârba┼úi. Ceea ce pu┼úini ┼čtiu este c─â boala are ┼či o component─â ereditar─â. Dac─â o persoan─â pierde ├«n ├«n─âl┼úime odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â ┼či sufer─â de osteoporoz─â, copiii s─âi au un risc de 50% s─â li se ├«nt├ómple acela┼či lucru. Unii dintre ei este posibil s─â sufere de ceea ce se nume┼čte osteoporoz─â juvenil─â, care se manifest─â ├«ntre v├órstele de 8-14 ani.

Afl─â dac─â ri┼čti s─â faci osteoporoz─â AICI

Bolile de piele ┼či mai ales cancerul de piele reprezint─â unele dintre cele mai frecvente afec┼úiuni mo┼čtenite. Au un risc mai mare de a suferi de afec┼úiuni ale pielii copiii ├«n a c─âror familie au fost cazuri de melanom (form─â a cancerului de piele) sau ai c─âror p─ârin┼úi au pielea deschis─â la culoare, ceea ce arat─â c─â nu de┼úin suficient factor natural de protec┼úie. Este important s─â ┼čtii dac─â exist─â o predispozi┼úie la boli dermatologice, pentru a evita anumite produse de ├«ngrijire care pot sensibiliza pielea ┼či pot cre┼čte riscul apari┼úiei unor boli.

├Än ceea ce prive┼čte cancerul mamar, cercet─âtorii au descoperit c─â muta┼úile unor gene ├«i pot influen┼úa declan┼čarea. Circa 15% dintre cazurile de cancer de s├ón sunt mo┼čtenite genetic. Prin urmare, dac─â ai una sau mai multe rude apropiate care au suferit de aceast─â form─â de cancer, autoexamineaz─â-┼úi s├ónii lunar ┼či mergi o dat─â pe an la o mamografie, dup─â dep─â┼čirea v├órstei de 40 de ani.

Te-ar mai putea interesa: Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar

Copii care au ambii p─ârin┼úi suferinzi de diabet zaharat de tip 2, insulinoindependent au ┼čanse mai mari s─â i se transmit─â boala. Riscul de a face diabet r─âm├óne ridicat ┼či dac─â ambii p─ârin┼úi au diabet de tip I, insulinodependent (o ┼čans─â din patru) sau dac─â numai unul dintre p─ârin┼úi a fost diagnosticat cu diabet. Al─âptarea copilului p├ón─â la 6 luni, urmat─â de o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â ┼či de mi┼čcare regulat─â de-a lungul vie┼úii, reduce mult riscul de apari┼úie a bolii.

├Än situa┼úia ├«n care, ├«n familie, sunt cazuri de afec┼úiuni oculare, precum glaucomul, atunci este indicat s─â se evite expunerea la fumul de ┼úigar─â. Acesta afecteaz─â vasele de s├ónge ┼či scade nivelul unor antioxidan┼úi care men┼úin ochii s─ân─âto┼či. Un examen ocular este indicat, chiar dac─â vederea este bun─â, inclusiv la copiii care n-au atins v├órsta ┼čcolar─â. Dac─â ambii p─ârin┼úi au avut probleme de vedere ├«nc─â din copil─ârie, copilul lor are un risc de ┼čase ori mai mare s─â le aib─â spre deosebire de al┼úi copii ai c─âror p─ârin┼úi se bucur─â de s─ân─âtate ocular─â.

Se cunosc peste 1.500 de boli ereditare.