Soluţii de prim ajutor: hipotermie, arsuri cu substanţe chimice, întindere musculară

2 jpg jpeg

Hipotermie

Problema

Această neplăcere se manifestă prin scăderea temperaturii corpului sub 35 ͦC din cauza frigului. Cele mai predispuse să sufere din cauza hipotermiei sunt persoanele în vârstă şi copiii, categorii la care termoreglarea se face cu dificultate, Când temperatura corpului scade sub 28 ͦC, vorbim despre hipotermie severă, care poate duce la pierderea cunoştinţei.

Cele mai întâlnite semne ale bolii sunt frisoanele, somnolenţa, letargia, tulburările de vorbire şi amorţelile. Pot face hipotermie şi cei care consumă în exces alcool şi stau mult în frig, dar şi persoanele cu boli, precum diabet şi afecţiuni psihice. Primele măsuri

Persoana afectată de hipotermie trebuie să fie transportată într-un loc unde există căldură, dar în aşa fel încât să se evite trecerea bruscă de la rece la cald. Nu se plasează victima lângă calorifer sau orice altă sursă de căldură, pentru a se evita apariţia rănilor pe piele.

Hainele ude se schimbă cu unele uscate, apoi persoana în cauză trebuie învelită cu pături groase până peste cap. În acest fel, temperatura îi poate creşte cu câteva grade Celsius. Dacă nu este în stare gravă şi poate bea, i se pot da lichide, însă nu alcool.

O persoană cu strat adipos şi masă musculară reduse şi metabolism leneş poate face o formă mai gravă de hipotermie, deoarece organismul este mai încetinit şi nu se produce suficientă energie pentru a încălzi corpul.

Dacă primele măsuri de ajutor nu dau rezultate, iar victima devine confuză, fără tonus, are pierderi de memorie, culoarea pielii i se schimbă şi pulsul îi scade, trebuie apelat servicul de urgenţă, pentru a i se acorda tratamentul potrivit. Altfel, temperatura corpului sub 35 ͦC devine fatală pentru pacient.

Arsură cu substanţe chimice

Arsurile sunt clasificate în funcţie de gradul leziunii. Astfel, arsurile pot fi de gradul I, cele uşoare, de gradul II şi de gradul III, arsurile severe. Indiferent de stadiul lor, se acordă măsurile de prim ajutor, care au ca scop îndepărtarea durerii şi prevenirea infecţiei.

Principalele substanţe chimice responsabile de producerea arsurilor sunt acizii şi bazele tari şi iritanţii chimici. Printre simptome se numără înroşirea pielii, apariţia umflăturilor, a durerii, veziculele şi, dacă arsurile sunt grave, pielea poate avea aspect carbonizat.

Este foarte importat să nu fie îndepărtate hainele care s-au lipit de pielea arsă şi să nu se aplice gheaţă pe zona cu probleme, pentru că aceasta intensifică reacţia de şoc. Sub nicio formă nu se unge zona arsă cu unt sau cu alte grăsimi vegetale. Poţi pune comprese din tifon steril înmuiat în apă rece.

Pentru că arsurile afectează căile respiratorii, este vital să verifici frecvent dacă victima respiră bine. Acoperă zonele arse cu pansamente groase din tifon, nu din vată, sau pune un cearşaf curat peste ele. Cere ajutorul de urgenţă al ambulanţei, daca arsurile sunt grave.

Până vine echipajul medical, poţi ridica mâinile şi picioarele afectate mai sus de nivelul corpului. Dacă victima are arsuri în zona feţei şi a gâtului, ajut-o să stea într-o poziţie cât mai bună şi foloseşte-te de perne moi şi curate.

Dacă nu are leziuni în zona capului, e mai bine ca persoana în cauză să stea culcată. Dacă a intrat în stare de inconştienţă sau are arsuri la faţă, în zona mandibulei, aşază victima pe o parte, cu faţa în jos, având capul uşor pe spate, pentru a preveni sufocarea şi înecarea cu secreţii sau vomă.

Întinderile musculare se produc din cauza unui efort fizic intens, cum ar fi ridicatul de greutăţi mari. De asemenea, pot apărea în urma exerciţiilor fizice solicitante, dar şi după ce membrul respectiv a fost ţinut mai mult timp într-o poziţie incomodă.

Astfel, se produce o suprasolicitare a muşchilor, care sunt contractaţi, iar zona afectată devine dureroasă. Senzaţia de durere creşte în intensitate în timpul mersului. Este foarte important ca înainte de ridicarea de greutăţi mari sau de a începe un program de fitness, de exemplu, să fie efectuate câteva minute de încălzire.

În fază acută, pentru a reduce umflarea şi durerea se recomandă repausul şi reducerea sau chiar evitarea activităţii fizice şi aplicarea de comprese locale cu gheaţă (înfăşurat în tifon). Au efect benefic şi menţinerea unei faşe elastice şi ridicarea membrului afectat mai sus de restul corpului.

Ca să se reducă riscul de umflături, în primele 48 de ore se pot folosi unguete sau comprimante antiinflamatoare, pentru că acestea reduc durerile. Dacă durerea nu cedează, trebuie mers la medic.

Pe lâgă tratament, poate fi nevoie şi de efectuarea unui program de exerciţiile fizice, menite să îmbunătăţească capacitatea de executare a mişcărilor şi să redea flexibilitatea şi forţa membrului respectiv.