Simptome care arată că ai probleme cu ficatul

1 2 jpg jpeg

Oboseală accentuată

Este normal să te simţi obosit din când în când, însă în momentul în care lipsa de vlagă devine constantă şi nu te simţi odihnit, deşi dormi suficient, atunci poate fi semn al unei afecţiuni hepatice.

În momentul în care ficatul este bolnav, o persoană se simte obosită, extenuată şi are un apetit scăzut. Dacă aceste stări persistă mai multe zile la rând, este cazul să mergi la medic.

Stări de greaţă

Printre primele semne ale unei boli de ficat sunt stările de greaţă care apar de mai multe ori pe zi., pentru o perioadă îndelungată. Greaţa însotită şi de alte manifestări, precum vărsăturile, oboseala, ameţelile, poate indica prezenţa steatozei hepatice (boala ficatului gras), dar şi hepatita sau ciroza hepatică. Ca să elimini orice suspiciune, este important un consult medical de specialitate.

Durere în partea dreaptă a abdomenului

Disconfortul dat de o afecţiune hepatică apare în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste, şi poate să iradieze şi în spate. De asemenea, cel afectat poate să sufere de transpiraţie excesivă pe burtă. Mai este posibil să apară febra. Dacă aceste manifestări sunt însoţite şi de urină de culaore închisă, poate fi vorba despre hepatită.

Modificarea culorii pielii

Dacă ai pielea palidă şi gălbuie, este posibil ca ficatul să nu mai funcţioneze corect. Pielea îngălbenită apare pentru că se acumulează bilirubină, deoarece toxinele nu mai sunt eliminate cum trebuie. Este unul dintre primele simptome asociate cu hepatita.

Febră

De cele mai multe ori, prezenţa febrei nu te trimite cu gândul la o boală a ficatului. Însă acest simptom poate apărea în cazul unei inflamaţii sau a unei infecţii localizate la nivelul acestui organ, alături de alte manifestări precum durerea abdominală, senzaţia de abdomen greu, cât şi oboseala şi durerile articulare. Hepatita virală este cea care se manifestă, de obicei, prin astfel de simptome.

Mâncărimi ale pielii

Afecţiunile hepatice, în special ciroza şi hepatita, pot fi semnalate şi de mâncărimi ale pielii. Acest simptom apare din cauza acumulării de toxine atât la nivelul pielii, cât şi în sânge.

Info

Pielea are peste 500 de funcţii în corp, printre care detoxificarea şi stocarea de vitamine.

Sângerări nazale

Un simptom mai puţin asociat cu bolile de ficat sunt sângerările nazale, care sunt cauzate de deficitul de substanţe care ajută la coagularea sângelui. Atunci când o persoană se îmbolnăveşte de hepatită sau de ciroză, ficatul nu mai produce aceste substanţe în cantităţi suficiente.

Sfaturi utile pentru un ficat sănătos

- introdu în alimentaţia zilnică legume şi fructe proaspete;

- evită mâncărurile grase şi bogate în carbohidraţi;

- cere sfatul medicului când iei medicamente pentru a trata diverse boli, căci poate fi nevoie şi de administrarea de hepatoprotectoare;

- nu face exces de alcool şi băuturi carbogazoase;