Semne care ar putea arăta că ai exces de toxine

Substanţe nocive, toxinele sunt fie produse în corp în urma proceselor metabolice, fie sunt ingerate sau inhalate ori venim în contact cu ele prin piele. Anumite manifestări pot semnala faptul că organismul are un surplus de toxine.

image

Constipaţia

Există un mit potrivit căruia constipaţia duce la acumularea de toxine în organism. Nu există dovezi care să susţină acest lucru. În schimb, ceea ce duce la acumularea de toxine este consumul de alimente procesate, care conţin conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. În plus, persoanele care mănâncă des astfel de produse se pot confrunta şi cu constipaţie.  

Oboseala  

Studiile au arătat o legătură între oboseala cronică şi expunerea la toxinele din mediu precum pesticidele, metalele grele sau solvenţii. Când toxinele supraîncarcă organismul, ficatul şi rinichii pot fi solicitaţi mai mult pentru a elimina aceste deşeuri. Acest lucru poate provoca oboseală sau nivel scăzut de energie. Totuşi, oboseala poate avea şi alte cauze, de accea, dacă te confrunţi cu acest simptom, vorbeşte cu medicul pentru analize de specialitate.

Îngrăşarea

Multe dintre toxinele din mediu pota afecta metabolismul şi hormonii, ceea ce duce la creşterea în greutate. Când organismul este expus la un nivel mare de toxine şi nu le poate elimina suficient, acestea pot fi stocate sub formă de grăsime, pentru a le putea împiedica să intre în circuitul sangvin. Printre toxinele care pot cauza luarea în greutate se numără pesticidele, parabenii, bisfenolul A, metalele grele (plumb, mercur, arsenic).

Problemele de piele

Toxinele pot fi absorbite şi prin piele, ceea ce cauzează iritaţii sau leziuni cutanate. Expunerea profesională la substanţele chimice este un factor de risc în apariţia unor boli precum dermatita de contact. Printre toxinele care pot cauza probleme ale pielii se numără metalele grele, produsele agrochimice (pesticide, îngrăşăminte), detergenţii şi agenţii de curăţare.

Citeşte şi: Te simți tot timpul obosit? Iată care pot fi motivele!