Sciatica, exerciţii care calmează durerea

1 2 jpg jpeg

Nervul sciatic i-a naştere din plexul sacral din L5 şi din S1 şi se îndreaptă către fese. După ce tranversează regiunea posterioară a coapsei se împarte în două ramuri.

Cauzele sciaticii

Cea mai fecventă cauză a apariţiei acestei afecţiuni, sciatica, o reprezintă o hernie de disc. În funcţie de tipul herniei de disc diferă şi simptomatologia survenită. Printre cauzele favorizante putem enumera:

- o viaţă sedentară, statul timp îndelungat pe scaun, fapt care permite atrofierea muşchilor ce se ocupă cu susţinerea coloanei vertebrale

- surplusul de kilograme

- mişcările bruşte pe care le facem, ridicarea greutăţilor având o poziţie incorectă

- inflamaţii ale nervilor sau compresiuni pe traiectul său

Tratamentul necesar

În principiu tratamentul trebuie aplicat în funcţie de cauza ce a condus la instalarea afecţiunii. Cel mai bun exemplu este în cazul în care avem de a face cu o sciatică invalidantă tratamentul recomandat şi necesar este cel chirurgical.

Dacă te confrunţi cu o hernie de disc, adică cea mai frecventă cauză ce duce la instalarea sciaticii, se poate opta pentru un tratament medicamentos pentru a reduce din durere şi gimnastică medicală. În mod normal, în majoritatea cazurilor în decursul a câtorva săptămâni simptomele dureroase se ameliorează considerabil.

Se poate aplica un tratament cu analgezice, antiinflamatoare orale sau chiar şi infiltraţii.

Exerciţiile medicale sunt menite să îţi întărească musculatura spatelui care trebuie să îţi susţină coloana vertebrală. Odată ce musculatura de la acest nivel se slăbeşte este iminentă apariţia acestor hernii.

Exerciţii recomandate

Când ne referim la sciatică, practic spunem mai mult decât o simplă durere de spate. În momentul în care aceasta debutează poate provoca un adevărat chin

Este important de precizat faptul că nervul sciatic trece chiar prin muşchiul piriform, un muşchi pe cât de mic pe atât de puternic, care te ajută să-ţi roteşti spatele şi şoldurile. În cazul în care acesta e comprimat, devine iritat şi îţi afectează nervul sciatic, fapt ce se resimte prin apariţia furnicăturilor şi a amorţelii la nivelul extremităţilor inferioare.

Aşează-te întins pe spate cu ambele picioare pe podea şi cu genunchii îndoiţi. Pune glezna piciorului drept peste genunchiul stâng şi ridică coapsa stângă spre piept, menţinând această poziţie timp de 30 de secunde după care schimbă partea.

2. Întinderea şoldului din poziţia stând

Aşează-te pe podea în poziţia de şezut cu picioarele intinse şi apoi pune-ţi piciorul drept îndoit peste piciorul stâng întins. Cuprinde-ti genunchiul piciorului drept cu mâna stângă, ţinând spatele drept. Stai în această poziţie timp de 30-60 de secunde, apoi repeta cu cealaltă parte.

3.Terapia punctului dureros

Fă rost de o mingie de tenis, după ce ai descoperit locul dureros, plasează mingea în acel punct, apoi relaxează tot corpul pe mingie. Apoi treci la următorul punct dureros. Ai grijă să menţii poziţia cel puţin 30 de secunde.