Românii au probleme cu igiena dentară
Românii nu acordă importanţa cuvenită igienei dentare, arată concluziile unui studiu recent efectuat în 7 oraşe din ţară. Atât adulţii, cât şi copiii ajung la medicul stomatolog doar atunci când durerea este insuportabilă, iar caria imposibil de tratat.
Astfel, 75% dintre copiii cu vârsta sub 13 ani au carii pe dinţii temporari. Mai grav este că 4 din 10 copii au carii netratate pe dinţii definitivi, ceea ce afectează de timpuriu starea generală a danturii. Totodată, 38% dintre copii care nu au carii au probleme cu placa dentară, care le favorizează. Periuţa, schimbată la 2 ani Comparativ cu anul 2012, populaţia din mediul rural a început să acorde mai multă importanţă igienei orale, cu toate că măsurile sunt insuficiente pentru o igienă corectă.
Astfel, în 2013, consumul de pastă de dinţi s-a dublat faţă de anul precedent, o persoană ajungând să consume un tub în 3 ani în loc de 6. Probleme sunt şi la schimbarea periuţei de dinţi. Dacă în mediul urban, un român foloseşte periuţa în medie cam 2 ani, la ţară, aceasta este schimbată o dată la 10 ani.
Pentru a preveni şi trata din timp problemele dentare, medicii recomandă periajul dinţilor de două ori pe zi, controale regulate la stomatolog, precum şi schimbarea periuţei la 3 luni.