România are cele mai multe cazuri de hepatită din Europa. Cât de periculoasă este această boală
Mai mult, conform rezultatelor publicate într-un studiu internaţional de prevalenţă şi estimare a nivelului de infecţie cu virusuri hepatitice B şi C, situaţia estimată pentru România la nivelul anului 2013 un număr de 1 016 800 locuitori ar fi infectaţi cu virus hepatitic B şi 635 500 locuitori ar putea fi infectaţi cu virus hepatitic C.
Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de către Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenţei cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).
„În România patologia hepatică de etiologie virală reprezintă una din principalele provocări ale sistemului naţional de sănătate, datorată atât cazuisticii în creştere, care situează în prezent România pe primele locuri între statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidenţei acestei patologii, cât şi prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra stării de sănătate a pacientului şi asupra efortului necesar a fi depus de către sistemul naţional de sănătate pentru managementul acestei patologii” a declarat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
„În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalenţă a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova şi Italia sunt singurele state cu o prevalenţă încadrată în categoria de peste 2,5%. În cazul României, este posibil ca aceste date să fie în realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii şi a naturii asimptomatice a acesteia. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecţii în urmă cu 20 - 40 ani, evoluţia asimptomatică îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În absenţa unui tratament eficient, morbiditatea şi mortalitatea asociată hepatitelor de etiologie virală vor continua să crească.” a declarat Conf. dr. Liana Gheorghe.
Infecţia cronică cu virus hepatitic C este principala cauză a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular şi a transplantului hepatic în numeroase ţări, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroză hepatică şi aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global.
Infecţiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces.
Infecţiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.