România are cele mai multe cazuri de hepatită din Europa. Cât de periculoasă este această boală

1 2 jpg jpeg

Mai mult, conform rezultatelor publicate ├«ntr-un studiu interna┼úional de prevalen┼ú─â ┼či estimare a nivelului de infec┼úie cu virusuri hepatitice B ┼či C, situa┼úia estimat─â pentru Rom├ónia la nivelul anului 2013 un num─âr de 1 016 800 locuitori ar fi infecta┼úi cu virus hepatitic B ┼či 635 500 locuitori ar putea fi infecta┼úi cu virus hepatitic C.

Pentru hepatita viral─â de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de c─âtre Centrul European de Prevenire ┼či Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa Rom├ónia pe primul loc ├«ntre statele membre ale Uniunii Europene ca rat─â a inciden┼úei cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

ÔÇ×├Än Rom├ónia patologia hepatic─â de etiologie viral─â reprezint─â una din principalele provoc─âri ale sistemului na┼úional de s─ân─âtate, datorat─â at├ót cazuisticii ├«n cre┼čtere, care situeaz─â ├«n prezent Rom├ónia pe primele locuri ├«ntre statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al inciden┼úei acestei patologii, c├ót ┼či prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra st─ârii de s─ân─âtate a pacientului ┼či asupra efortului necesar a fi depus de c─âtre sistemul na┼úional de s─ân─âtate pentru managementul acestei patologiiÔÇŁ a declarat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

ÔÇ×├Än Europa majoritatea statelor ├«nregistreaz─â o prevalen┼ú─â a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. Rom├ónia, Moldova ┼či Italia sunt singurele state cu o prevalen┼ú─â ├«ncadrat─â ├«n categoria de peste 2,5%. ├Än cazul Rom├óniei, este posibil ca aceste date s─â fie ├«n realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii ┼či a naturii asimptomatice a acesteia. ├Än majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infec┼úii ├«n urm─â cu 20 - 40 ani, evolu┼úia asimptomatic─â ├«ndelungat─â a bolii expun├óndu-le la riscul de a evolua c─âtre forme agravate de ciroz─â hepatic─â sau carcinom hepatocelular. ├Än absen┼úa unui tratament eficient, morbiditatea ┼či mortalitatea asociat─â hepatitelor de etiologie viral─â vor continua s─â creasc─â.ÔÇŁ a declarat Conf. dr. Liana Gheorghe.

Infec┼úia cronic─â cu virus hepatitic C este principala cauz─â a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular ┼či a transplantului hepatic ├«n numeroase ┼ú─âri, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroz─â hepatic─â ┼či aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular ├«nregistrate la nivel global.

Infecţiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces.

Infecţiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.