Remedii pentru boala picioarelor neliniştite
Dacă picioarele nu-ţi mai stau locului, să ştii că nu trebuie să fi neapărat stresat sau să fi băut prea multă cafea. Iar colegii din birou se pot linişti, nu e cutremur, doar „bocănilă“ a început din nou să „bâţâie“ din picioare… Această nevoie imperioasă de a-ţi mişca picioarele poate ascunde de fapt sindromul picioarelor neliniştite (SPN).
Se manifestă prin furnicături şi chiar dureri locale, care se mai reduc dacă te mişti sau faci câţiva paşi. Dar nu te îngrijora, afecţiunea nu este una gravă, de multe ori poate să fie doar o carenţă de fier, iar furnicăturile pot dispărea după tratament.
Dacă problema persistă… …atunci ar fi bine să faci un pic de ordine în viaţa ta. E posibil ca multe dintre obiceiurile nesănătoase să-ţi fi adus şi boala picioarelor neliniştite. - încearcă să eviţi substanţele excitante cum sunt: cafeaua, tutunul şi alcoolul; - renunţă la fumat; - stabileşte-ţi un program de exerciţii fizice, ca să mai scapi din tensiunea acumulată în picioare; - respectă orele de somn şi încearcă să te relaxezi mai mult; - fă-ţi băi relaxante şi masează-ţi regulat picioarele; - renunţă la meniurile copioase înainte de culcare în favoarea alimentelor mai uşoare: o brânză de vaci, o salată de crudităţi etc. Când apare tulburarea Nu există o vârstă care să fie asociată cu apariţia sindromului picioarelor nelinistite. Şi cei mici pot să dezvolte această afecţiune, care se poate agrava în timp, dacă nu se iau măsuri. Crampele musculare pot fi extrem de dureroase şi nici măcar mişcările energice nu te mai pot ajuta, dacă nu te tratezi din vreme. De ce apare? Cauzele apariţiei acestui sindrom pot fi: - carenţa de fier, vitamine, minerale; - anemie; - supraponderabilitate; - afecţiuni ale nervilor; - afecţiuni ale rinichilor; - fumatul; - diabetul zaharat. Se pot face vinovate şi genele, dar cazurile ereditare sunt rare. Întâlnit mai mult la femei Sindromul picioarelor neliniştite se întâlneşte mai des la femei, care pot acuza senzaţii de disconfort precum furnicături, mâncărimi, pişcături sau chiar şocuri electrice la nivelul membrelor inferioare. Tratamentul medicamentos Dacă după ce încerci toate soluţiile pe care ţi le-am enumerat mai sus, tensiunea din picioare nu dispare, e clar, trebuie să mergi la medicul de familie sau ortoped. Doar el îţi poate prescrie un tratament medicamentos.
De la diferite analgezice până la medicamente de tipul agoniştilor dopaminergici, cei care imită efectul dopaminei (unul dintre neurotransmiţătorii sistemului nervos). Agoniştii sunt utilizaţi şi în tratamentul bolnavilor de Parkinson şi au ca efect creşterea nivelului de dopamină din organism.