RĂCEALA poate fi cauzată de peste 200 de virusuri

1 2 jpg jpeg

Guturaiul sau răceala comună este o infecţie respiratorie frecventă, pe care fiecare dintre noi am avut-o: mai des în copilărie şi mai rar la maturitate. Contrar a ceea ce se crede, răceala nu este cauzată de frig.

Şi totuşi, de ce răcim mai des iarna? Temperaturile joase slăbesc sistemul imunitar, astfel că virusurile răcelii întâmpină mai puţină rezistenţă. În condiţii de frig, mucoasa nazală se lubrifiază mai uşor, iar mediul umed prieşte dezvoltării microbilor.

După ce virusurile cauzatoare de infecţii respiratorii se multiplică în celulele mucoasei nazale, apar simptomele specifice (secreţii nazale apoase, tuse, dureri de gât).

Există peste 200 de virusuri asociate cu apariţia guturaiului, cele mai frecvente fiind rinovirusurile, care cauzează în jur de 40% din răcelile adultului. Coronavirusul, adenovirusul, enterovirusul şi virusul sinciţial respirator sunt alţi agenţi patogeni care produc răceala. În medie, un adult are 2-4 răceli pe an, în vreme ce copiii cu vârsta de până la 6 ani au în jur de 6-8 astfel de episoade. Cum se transmite Răceala are un grad mare de contagiozitate. Boala se transmite prin inhalarea picăturilor expectorate de persoana bolnavă, când acesta tuşeşte sau când strănută.

De asemenea, îmbolnăvirea se produce şi în urma venirii în contact cu obiectele contaminate (prosoape, clanţe etc.), după care se duce mâna la gură sau la nas. Este bine de ştiut că unele virusuri ale răcelii pot supravieţui mai multe ore pe diverse suprafeţe atinse de bolnav.

Virusurile răcelii au o perioadă de incubaţie cuprinsă între 24 şi 48 de ore, după care încep să se manifeste simptomele, ca răspuns al organismului împotriva infecţiei.

Durerea de gât, congestia nazală, rinoreea, răguşeala, strănuturile, febra uşoară şi tusea, la început seacă şi apoi productivă, sunt simptomele clasice ale răcelii. La acestea se adaugă oboseala şi lipsa poftei de mâncare. Uneori, congestia nazală produce şi dureri de cap şi de urechi, mai ales în cazul copiilor.

Simptomele evoluează într-un interval de 1-3 zile. În general, o răceală durează o săptămână, însă sunt şi cazuri când se poate prelungi la 2 săptămâni.

În general, cei mai mulţi dintre noi tratăm guturaiul acasă, cu nelipsitele ceaiuri şi cu paracetamol. Totuşi, este indicat să mergem la medic dacă resimţim şi alte simptome decât cele ale răcelii comune. Aşadar, mergi la medic dacă ai:

• febră mai mare de 39ºC;

• frisoane;

• secreţii nazale mai mult de 10 zile, verzi şi groase;

• dureri persistente de urechi;

• conjunctivită;

• dureri în zona sinusurilor;

• tuse care durează mai mult de 7 zile după ce restul simptomelor au dispărut;

• în cazul copiilor, sunt semnale de alarmă durerile de cap persistente, respiraţia greoaie şi şuierătoare şi voma. La copiii mai mici de 4 luni, trebuie consultat de urgenţă medicul, pentru că există riscul produceruu insuficienţei respiratorii.

Ştiai că...

...fumatul este un factor de risc pentru apariţia răcelii? Ţigările produc un efect iritant local la nivelul căilor respiratorii şi slăbesc imunitatea.