Poţi ţine sub control boala de piele psoriazis!
Psoriazis este definit prin înmulţirea rapidă şi atipică a celulelor, în general cele din zona capului, a coatelor, genunchilor, părţii de jos a spatelui şi feselor. Celulele se dezvoltă în straturile mai adânci ale pielii şi în cele mai multe cazuri ajung la suprafaţă în aproximativ o lună, unde sunt eliminate. În porţiunile unde lucrurile sunt clare, adică diagnosticul de psoriazis este pus, procesul de dezvoltare şi înmulţire a celulelor durează doar opt zile. Din pricina timpului prea scurt, celulele nu ajung la maturitate, asa că pielea devine roşie şi inflamată, formându-se pete albe, cu aspect de solzi.
Factorii care determină apariţia bolii psoriazis
Oamenii de ştiinţă au observat că această afecţiune apare în special între 10 şi 30 de ani, dar s-au înregistrat multe cazuri şi în afara acestui interval de vârstă.
S-ar putea să fie şi o cauză ereditară, cred experţii care au studiat această boală. Rezultatele cercetărilor au scos în evidenţă că unul din trei persoane cu psoriazis are în familie şi alte cazuri.
În afară de componenta genetică, cele mai importante cauze care determină apariţia bolii sunt băuturile alcoolice, stresul, arsurile solare, frigul, aerul uscat, leziunile pielii, infecţiile respiratorii şi unele medicamente.
Ştiai că persoanele (mai ales femeile) care fumează minimum un pachet de ţigări pe zi sunt de două ori mai predispuse să dezvolte psoriazis, comparativ cu nefumătorii. Prin urmare, se crede că un sfert din toate cazurile de psoriazis ar putea fi legate de fumat.
Măsuri esenţiale după diagnostic cu psoriazis
Din păcate, nu există o metodă de prevenire a psoriazisului şi nici de vindecare, însă poate fi tratat şi ţinut sub control cu administrarea de suplimente cu vitamine şi minerale şi produse naturiste. Vitamina C şi vitamina E pot preveni şi trata leziunile celulelor pielii datorită efectului antioxidant. Zincul menţine sănătatea pielii şi a unghiilor. Acizii graşi esenţiali Omega-3 din uleiul de peşte şi uleiul din seminţe de in blochează acţiunea unei substanţe care produce inflamaţii în corp.
Cât suntem în sezonul rece, e bine să ai un umidificator în cameră. Aerul uscat din casă poate provoca apariţia rănilor. Aplică loţiuni hidratante pe tot corpul, mai ales pe leziuni, ca să previi uscarea pielii şi să calmezi mâncărimile. Te poate ajuta să alini mâncărimile şi gelul de aloe vera.
Mănâncă mai des peşte gras, precum macrou, ton, somon sau ia capsule cu ulei de peşte. Cei mai mulţi bolnavi de psoriazis au un nivel scăzut de acizi graşi Omega-3.