Pleci în vacanţă? Nu uita medicamentele!
Cine n-a avut parte de „mici surprize” cum ar fi durerile de cap, diareea sau arsurile solare? Nu te baza pe faptul că vei cumpăra toate medicamentele pe drum, pentru că, exact când ai nevoie, farmacia e ori închisă, ori prea departe. Ai grijă nici să nu iei mai multe decât trebuie! Unele necesită condiţii speciale de păstrare fără de care îşi pot reduce termenul de valabilitate.
Constipaţie şi diaree
Una mai chinuitoare ca alta, aceste neplăceri îţi fac necazuri tocmai în vacanţă, pentru că atunci schimbi alimentaţia şi mediul, bei mai puţine lichide sau nu ai mereu acces la toaletă. Un laxativ - supozitor, tablete sau sirop - folosit maximum două zile, va stopa constipaţia, mai ales dacă bei mai multă apă şi mănânci fructe uscate sau cereale. Pentru diaree, există o gamă largă de medicamente, tablete, capsule sau pulbere (Furazolidon, Loperamid, Smecta). Pe unele le poţi lua chiar şi în perioadele de sarcină şi de alăptare.
Balonări şi arsuri stomacale
Dacă la serviciu te iei cu treaba şi mănânci pe fugă, în timpul vacanţei rişti să suferi din cauza meselor copioase. Aici intervin medicamentele prokinetice, care stimulează digestia (Motilium, Metoclopramid). Dacă le iei cu o jumătate de oră înainte de masă, previi tulburările digestive. Pune în bagaj şi un medicament pe bază de cărbune medicinal, pentru ameliorarea balonărilor! Arsurile le stingi numai dacă iei, la o oră după masă, un antiacid sau un antisecretor (Rennie, Dicarbocalm, Omez).
Alergii de tot felul
Un medicament din gama antihistaminicelor este de ajutor, dacă ştii că ai alergie la înţepăturile de insecte, la polen sau la părul de animale (Claritine, Cetrine, Aerius). Atenţie, însă, unele dintre ele au efecte adverse, dau somnolenţă şi ameţeală. Citeşte prospectul înainte de a le lua sau administrează-le numai la culcare! Avantajul lor este că stopează eliberarea histaminei, o substanţă „de răspuns” la reacţia alergică. Ea te face să strănuţi, să lăcrimezi sau să-ţi curgă nasul.
Răceală şi dureri
Adaugă şi un analgezic în trusa de prim ajutor! Cu siguranţă te vor tenta sucurile reci şi îngheţata care te pot duce la dureri în gât. Medicamentele care calmează durerile (Antinevralgic, Aspirină, Algocalmin, Paracetamol) îţi vor ameliora febra şi orice durere (musculară, dentară, de ciclu menstrual). Evită variantele efervescente! Pot absorbi umezeala, devenind astfel ineficiente.
Greţuri, vărsături
Răul de maşină, de înălţime, de mare, mâncatul cu poftă şi în cantităţi mari sunt principalele cauze ale stărilor de greaţă şi ale vărsăturilor. Când te confrunţi cu aşa ceva, nu trebuie să-ţi lipsească medicamentele care le atenuează, numite şi antivomitive (Metoclopramid, Motilium). Reţine că unele pot da somnolenţă, oboseală, ameţeli!
Arsuri ale pielii
Chiar dacă foloseşti o loţiune de plajă, se poate întâmpla să apară arsuri solare, iritaţii sau mâncărimi. Aşa că nu uita acasă unguentul, fie cu propolis, fie cu aloe vera, gelul calmant sau alcoolul mentolat. Îţi vor salva pielea, mai ales dacă mergi prima dată în acest an la ştrand sau pe litoral.