Pietrele la rinichi: de ce apar şi cum le tratezi
Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu litiază renală, a cărei prevalenţă a crescut în ultimii 30 de ani. Se estimează că 5 până la 10% din oameni au suferit o colică renală o dată în viaţă. Pietrele la rinichi apar în urma cristalizării sărurilor minerale şi a acizilor prezenţi în concentraţie prea mare în urină.
Această stare poate fi o consecinţă a hidratării insuficiente. Un consum mic de apă duce la reducerea volumului urinei, care va fi mai concentrată în săruri. Factori favorizanţi ai litiazei renale sunt şi alimentaţia dezechilibrată, bogată în proteine şi zahăr, unele medicamente (precum diureticele), bolile genetice (fibroza chistică) sau metabolice (diabetul).
Pot da dureri insuportabile
În cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi dau simptome când se desprind din rinichi şi se deplasează prin tractul urinar. În această situaţie, persoana afectată resimte dureri foarte mari (colică renală). Disconfortul este resimţit la nivel lombar (fiind confundat cu lombosciatica), iradiind spre partea abdominală sau chiar spre organele genitale. Colica renală poate fi însoţită de sânge în urină, de nevoia frecventă de a urina, iar în cazul în care este prezentă şi o infecţie urinară, apar şi usturimi la urinare.
Există mai multe opţiuni de tratament
La multe persoane, pietrele cu diametrul mai mic de 4 mm se elimină printr-un consum mare de lichide, de până la 3 litri pe zi. Atenţie! În timpul crizelor dureroase se va limita consumul de lichide, pentru că simptomele se pot înrăutăţi. Pentru înlăturarea durerii, se pot lua analgezice, antispastice sau antiinflamatoare nesteroidiene. Când apar şi febră, când durerea persistă de 2-3 zile, iar starea persoanei se înrăutăţeşte, este nevoie de prezentarea la spital. Dacă pietrele nu sunt eliminate în următoarele 30 de zile şi dacă au dimeniuni mari, medicul va recomanda diverse proceduri care au ca scop distrugerea sau extragerea lor.
În situaţia în care piatra care a migrat din rinichi nu se elimină, când blochează jetul urinar sau duce la apariţia infecţiilor repetate, este recomandată intervenţia chirurgicală. Este de preferat operaţia laparoscopică, mai avantajoasă decât cea clasică, întrucât implică recuperare mai rapidă. Se poate lua în calcul şi nefrolitotomia percutană, procedură prin care piatra este spartă şi extrasă printr-o mică puncţie. În cadrul ureteroscopiei, calculul este extras cu ajutorul unui instrument, ureteroscopul.
Soluţie modernă pentru calculii mici
Dacă pietrele la rinichi sunt mai mici de 2 cm, un tratament propus pacienţilor este litotriţia extracorporeală. Este vorba despre o procedură care fărămiţează pietrele, ce vor fi eliminate apoi prin urină. Litotriţia implică folosirea unui fascicul de unde şoc produs de un aparat care vine în contact cu pielea.