Pietrele la rinichi: de ce apar ┼či cum le tratezi

1 2 jpg jpeg

Din ce ├«n ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu litiaz─â renal─â, a c─ârei prevalen┼ú─â a crescut ├«n ultimii 30 de ani. Se estimeaz─â c─â 5 p├ón─â la 10% din oameni au suferit o colic─â renal─â o dat─â ├«n via┼ú─â. Pietrele la rinichi apar ├«n urma cristaliz─ârii s─ârurilor minerale ┼či a acizilor prezen┼úi ├«n concentra┼úie prea mare ├«n urin─â.

Aceast─â stare poate fi o consecin┼ú─â a hidrat─ârii insuficiente. Un consum mic de ap─â duce la reducerea volumului urinei, care va fi mai concentrat─â ├«n s─âruri. Factori favorizan┼úi ai litiazei renale sunt ┼či alimenta┼úia dezechilibrat─â, bogat─â ├«n proteine ┼či zah─âr, unele medicamente (precum diureticele), bolile genetice (fibroza chistic─â) sau metabolice (diabetul).

Pot da dureri insuportabile

├Än cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi dau simptome c├ónd se desprind din rinichi ┼či se deplaseaz─â prin tractul urinar. ├Än aceast─â situa┼úie, persoana afectat─â resimte dureri foarte mari (colic─â renal─â). Disconfortul este resim┼úit la nivel lombar (fiind confundat cu lombosciatica), iradiind spre partea abdominal─â sau chiar spre organele genitale. Colica renal─â poate fi ├«nso┼úit─â de s├ónge ├«n urin─â, de nevoia frecvent─â de a urina, iar ├«n cazul ├«n care este prezent─â ┼či o infec┼úie urinar─â, apar ┼či usturimi la urinare.

Există mai multe opţiuni de tratament

La multe persoane, pietrele cu diametrul mai mic de 4 mm se elimin─â printr-un consum mare de lichide, de p├ón─â la 3 litri pe zi. Aten┼úie! ├Än timpul crizelor dureroase se va limita consumul de lichide, pentru c─â simptomele se pot ├«nr─âut─â┼úi. Pentru ├«nl─âturarea durerii, se pot lua analgezice, antispastice sau antiinflamatoare nesteroidiene. C├ónd apar ┼či febr─â, c├ónd durerea persist─â de 2-3 zile, iar starea persoanei se ├«nr─âut─â┼úe┼čte, este nevoie de prezentarea la spital. Dac─â pietrele nu sunt eliminate ├«n urm─âtoarele 30 de zile ┼či dac─â au dimeniuni mari, medicul va recomanda diverse proceduri care au ca scop distrugerea sau extragerea lor.

├Än situa┼úia ├«n care piatra care a migrat din rinichi nu se elimin─â, c├ónd blocheaz─â jetul urinar sau duce la apari┼úia infec┼úiilor repetate, este recomandat─â interven┼úia chirurgical─â. Este de preferat opera┼úia laparoscopic─â, mai avantajoas─â dec├ót cea clasic─â, ├«ntruc├ót implic─â recuperare mai rapid─â. Se poate lua ├«n calcul ┼či nefrolitotomia percutan─â, procedur─â prin care piatra este spart─â ┼či extras─â printr-o mic─â punc┼úie. ├Än cadrul ureteroscopiei, calculul este extras cu ajutorul unui instrument, ureteroscopul.

Soluţie modernă pentru calculii mici

Dac─â pietrele la rinichi sunt mai mici de 2 cm, un tratament propus pacien┼úilor este litotri┼úia extracorporeal─â. Este vorba despre o procedur─â care f─âr─âmi┼úeaz─â pietrele, ce vor fi eliminate apoi prin urin─â. Litotri┼úia implic─â folosirea unui fascicul de unde ┼čoc produs de un aparat care vine ├«n contact cu pielea.