Permis şi interzis în boala hemoroidală
Toate persoanele au vene hemoroidale în zona anală. Hemoroizii sunt consideraţi a fi patologici în momentul în care depăşesc anumite dimensiuni şi cauzează probleme. Aceştia se prezintă sub forma unor umflături în interiorul canalului anal. Sunt de două tipuri, interni şi externi, cei interni fiind dureroşi doar în cazul în cazul formării cheagurilor de sânge.
Permis
Mărirea aportului de fibre
Un regim alimentar cu un conţinut ridicat de fibre te va ajuta să previi şi să tratezi hemoroizii. Consumă zilnic fructe şi legume, precum mere, prune, morcovi, broccoli, fasole, cereale integrale, nuci şi mieji cruzi de seminţe. De asemenea, sunt recomandate şi suplimentele de fibre, care pot fi luate în paralel cu cele din surse naturale. Acestea înmoaie scaunul şi reduc în acelaşi timp iritaţiile şi presiunea asupra hemoroizilor.
Ai grijă la igiena locală
Este bine să păstrezi zona anală curată şi uscată. Foloseşte un tip de hârtie igienică blândă cu pielea ta, ştergând cu mişcări uşoare, de fiecare dată dinspre faţă către spate. Băile de şezut în apă calduţă au un efect relaxant, calmând mâncărimile şi iritaţiile. Se recomandă să se facă după fiecare scaun.
Ce medicamente poţi folosi
Analgezicele şi anestezicele locale sunt permise pentru calmarea hemoroizilor. Cremele şi supozitoarele care conţin hidrocortizon sunt, de asemenea eficiente, însă nu se recomandă folosirea lor mai mult de o săptămână, deoarece pot duce la atrofia pielii.
Mişcarea
În cazul în care nu faci mişcare va exista o presiune permanentă asupra venelor din rect. Activitatea fizică din timpul liber, moderată, dar nu exagerată, precum mersul pe jos sau înotul va stimula circulaţia sangvină. Se recomandă ca la un interval de 2-3 ore să mergi 5-10 minute.
Citeşte şi: Tratează hemoroizii naturist
Interzis
Efort fizic solicitant
În urma unor activităţi fizice solicitante, precum ridicarea greutăţilor sau ciclismul, presiunea exercitată asupra zonei bazinului şi a perineului, cât şi a pereţilor venoşi creşte. În acest fel, acestea îşi vor pierde elasticitatea. De asemenea, printre activităţile contraindicate se numără şi călăria.
Munca sedentară
La polul opus, un stil de viaţă care nu implică suficientă mişcare va agrava boala hemoroidală. După câteva ore petrecute pe scaun, sângele stagnează în organele bazinului din cauza compresiei îndelungate. Cele mai afectate sunt persoanele care lucrează la birou, de aceea, li se recomandă ca la un interval de 30 de minute să se ridice de pe scaun şi să facă mişcare câteva minute.
Constipaţia
Persoanele care se confruntă cu hemoroizii ştiu că unul dintre principalele motive care determină apariţia lor este constipaţia. Acest lucru se întâmplă din cauza efortului depus constant pentru eliminarea scaunului, masele fecale solide apasând pe zonele inferioare ale intestinului, blocând fluxul normal de sânge. Hidratarea joacă un rol important în prevenirea constipaţiei, de aceea trebuie să consumi între 1,5-3 litri de apă zilnic.
Amânarea defecaţiei
Mergi la baie imediat ce simţi nevoia. Cu cât vei întârzia momentul, cu atât mai rău va fi. Presiunea rezultată va cauza durere şi va întârzia procesul de vindecare. Încearcă să îţi înveţi organismul în acest sens mergând în fiecare dimineaţă la baie, imediat după ce te trezeşti.
Consumul de alcool şi de mâncăruri picante
Alcoolul nu este indicat, deoarece duce la deshidratarea corpului şi la dilatarea vaselor de sânge, favorizând apariţia constipaţiei, în timp ce alimentele condimentate irită mucoasa şi intensifică fluxul de sânge de la nivelul colonului. Sistemul digestiv va fi dezechilibrat, încât eliminarea scaunului va fi mult mai dureroasă şi mai greu de realizat. Cerealele rafinate, mâncare procesată, de tip fast-food, dulciurile, semipreparatele şi carnea roşie nu sunt indicate. Acestea sunt sărace în fibre, favorizând constipaţia.
Sfat
Pentru calmarea mâncărimilor foloseşte săpun fără parfum şi parabeni, iar pentru calmarea durerilor aplică gheaţă pisată câteva minute.
Când să apelezi la medic
- observi sânge în scaun sau ai sângerări rectale
- pierderi mari în greutate
- ai diaree sau constipaţie mai mult de două săptămâni
- disconfort excesiv la defecare