Pentru 35% din cuplurile infertile cauza este masculină
La nivel global, 1 din 8 cupluri (echivalentul a 12% dintre cuplurile căsătorite) au probleme de infertilitate sau de obţinere a unei sarcini, arată ultimele statistici. Tot cifrele arată că 7,4 milioane de femei au beneficiat de servicii medicale specializate dedicate tratamentului infertilităţii cel puţin o dată în viaţă.
„Vorbim de infertilitate în acele cazuri în care, după cel puţin un an de încercări, nu se obţine sarcina. În cazul pacientelor cu vârsta peste 35 de ani - deoarece fertilitatea tinde să scadă - intervalul de timp după care ar trebui făcute investigatii se reduce la 6 luni. Întotdeauna trebuie să luăm cuplul în considerare, nu doar femeia. Iar asta deoarece în aproximativ 35% dintre cazuri factorul de infertilitate este masculin“, explică dr. Anita Maxim, medic specialist obstetrică ginecologie la Polisano.
Care sunt cauzele infertilităţii la femei
Nu puţini sunt factorii care pot favoriza apariţia problemelor de fertilitate în rândul femeilor. Printre aceştia se numără tulburările ovulaţiei, dezechilibrele hormonale, anomaliile uterine cum sunt polipii, fibroamele sau înfundarea trompelor uterine. „Şi endometrioza, insuficienţa ovariană primară sau menopauza precoce sunt cauze ale infertilităţii feminine. De asemenea, anumite probleme cronice de sănătate pot afecta fertilitatea dacă nu sunt bine controlate prin tratament: diabetul zaharat, boala celiacă şi afecţiunile autoimune“, explică medicul Anita Maxim.
Bolile urologice, printre cauzele infertilităţii la bărbaţi
Ca şi în cazul femeilor, fertilitatea masculină poate să fie afectată atât de stilul de viaţă, cât şi de anumite afecţiuni - în cazul bărbaţilor sunt cele urologice. „Partenerul masculin poate suferi de infertilitate din cauze unor probleme urologice cum sunt infecţiile, varicocelul, afecţiunile inflamatorii cronice sau chiar bolile genetice“, adaugă medicul ginecolog.
Tratamentul este unul personalizat
Alegerea unui centru medical specializat în diagnosticul şi tratamentul infertilităţii este esenţială pentru îndeplinirea visului de a deveni părinte. Echipa medicală va discuta cu pacienţii despre timpul trecut de când încearcă să obţină o sarcina, despre stilul de viaţă, dar şi despre bolile cronice de care suferă. „Consultul iniţial presupune şi o evaluare clinică şi ecografică a sferei genitale pentru depistarea eventualelor probleme care necesită tratament. Recomandarea analizelor şi investigatiilor suplimentare ajută la stabilirea cauzei de infertilitate şi la alegerea celei mai bune variante de tratament, în funcţie de problemele particulare pe care le întâmpină fiecare cuplu“, spune specialistul.