Obiceiuri care îţi afectează coloana vertebrală

1 2 jpg jpeg

Viaţa ta sau a altei persoane poate suferi modificări în rutina zilnică, astfel că munca, relaţia cu familia sau cu soţul vor fi afectate. Devii morocănos şi te vaiţi de durere. Ce faci? Ce e greşit?

Poziţia incorectă

Pe stradă, în loc să stai drept, stai cocoşat. Pe scaun, la birou sau la teatru, stai aplecat, în loc să ţii spatele drept şi genunchii în unghi de 90 de grade. De asemenea, atunci când stai jos, la birou, antebraţele trebuie să stea comod şi să nu fie ridicate. Şezutul, spun specialiştii, trebuie sa fie lipit de spătar, iar spatele să fie arcuit. În condiţiile în care scaunul nu ţi-e de ajutor, poţi pune la spate un suport special sau o pernă mică. Atenţie: tălpile trebuie să fie în întregime pe podea!

Dacă ţii braţele pe mânerele scaunului, ai grijă ca umerii să fie relaxaţi şi nu ridicaţi. Dacă sunt încordaţi şi orientaţi în sus vei forţa coloana şi gâtul. Ţine cont de aceste sfaturi în viitor. În legătură cu gâtul, acesta trebuie ţinut în linie dreaptă cu coloana. Nici într-o parte, nici în jos, nici prea sus şi nu trebuie să-l încordezi. Dacă mergi mult cu maşina în fiecare zi şi nu stai corect, cum scrie mai sus, coloana va avea de suferit. Se recomandă ca la 35-45 de minute de stat pe scaun să te ridici, să faci câţiva paşi şi să-ţi dezamorţeşti oasele şi încheieturile. Ca să nu mai spunem că statul jos şi lipsa de mişcare poate, în cazul femeilor, duce la apariţia celulitei.

Ştiai că...

... studiile relevă faptul că, spre deosebire de statul în picioare, statul pe scaun pune o presiune mult mai mare asupra coloanei? E vorba de un procentaj de 40%, aşadar aproape că se dublează această presiune când stai jos.

Stresul

Ei bine atunci când desfăşori o activitate în condiţii stresante corpul tău se încordează, da, şi muşchii şi gâtul. Dacă musculatura e contractată pe termen lung, vor apărea şi durerile în zonele respective. În primul rând trebuie să conştientizezi ce anume ţi-a provocat aceste neplăceri fizice, dacă stresul e vinovat, atunci încearcă să-l combaţi prin relaxare.

O plimbare în aer liber, o discuţie cu un prieten, un masaj, o baie cu uleiuri esenţiale ţi-ar putea fi de folos. Mai poţi asculta muzică relaxantă şi să practici yoga pentru dobândirea unui echilibru între corp şi suflet. Yoga îţi va îmbunătăţi circulaţia şi va diminua stresu,l reducând semnificativ durerile provocate coloanei, explică cei de la prevention.com

Schimbă salteaua

De ani de zile, dormi pe aceeaşi saltea şi de ceva vreme a început să te doară spatele? Specialiştii de la Fundaţia Naţională a Somnului (National Sleep Foundation) spun că dacă te doare spatele, ar trebui să îţi schimbi salteaua o dată la 5-7 ani, deşi perioada de „viaţă“ a unei saltele bune ţine cam 9-10 ani.

Un somn de calitate este dat şi de salteaua şi patul pe care dormi, dar şi de pernă. Specialiştii recomandă pentru un somn odihnitor şi o coloană sănătoasă să-ţi iei o saltea nici prea pufoasă, dar nici prea tare, pentru că ei consideră că o saltea foarte tare va face creşte presiunea asupra coloanei şi vei avea dureri mai mari din această cauză.

Alte obiceiuri care îţi provoacă dureri de spate

- Îţi place să fii în formă, astfel că faci în fiecare zi multe abdomene? Află că excesul de astfel de exerciţii dăunează coloanei. Acest tip de exerciţii lucrează mai mult muşchii din zona stomacului şi nu ai spatelui. Compresiile duse la extremă duc la curbarea înainte a coloanei, formându-se în forma literei C. Se recomandă reducerea acestor abdomene şi efectuarea unor exerciţii pentru muşchii transversali ai abdomenului. Aceştia se situează în partea anterioară a peretelui abdominal şi sunt importanţi în stabilitatea coloanei.

- Geanta, tocurile sunt considerate de medici alţi factori care afectează sănătatea coloanei vertebrale. Pe prima o ţii în fiecare zi pe umăr iar corpul în acest scop va ridica umărul şi se va crea un fel de dezechilibru în poziţia ta de mers. Coloana va avea din acest motiv de suferit şi vor apărea durerile de spate. Specialiştii în chiropractie spun că cel mai bine ar fi să porţi o geantă uşoară, fără prea multe lucruri în ea. Aşadar, domnilor şi doamnelor nu purtaţi genţi grele.

- Mersul cu bicicleta este sănătos însă nu orice bicicletă ţi se potriveşte.Trebuie să ţii cont de înălţime şi greutate şi de cât de lungi sunt braţele şi picioarele tale. Poziţia spatelui şi a picioarelor sunt extrem de importante. Când mergi cu bicicleta şi piciorul ajunge în jos, trebuie să fie întins şi nu îndoit. Pentru asta trebuie să potriveşti şaua.

- Cercetătătorii explică faptul că femeile care poartă foarte des tocuri înalte şi cele care poartă vara, de regulă, papucei de tip flip-flop ar fi predispuse la afecţiuni ale coloanei. Mersul regulat cu acest gen de încălţăminte face ca picioarele să fie instabile. De asemenea, tocurile forţează spatele să se arcuiască. Din acest motiv muşchii de la nivelul coloanei ar „munci“ mai mult. Nici sandalele nu sunt indicate să le porţi des deoarece piciorul tinde să se ducă în faţă, iar greutatea va fi distribuită inegal, provocând durere.