Mituri despre răceală şi gripă

Atât răceala, cât şi gripa sunt viroze respiratorii, cu manifestări comune, dar şi cu diferenţe. Pe prima dintre ele o recunoşti după stările de oboseală, durerile de cap, scurgerile nazale abundente şi strănuturile succesive care apar din prima zi. În privinţa gripei, febra ridicată este primul semn de boală căruia îi urmează frisoanele, usturimile în gât, greaţa, nasul înfundat, durerile musculare şi de cap.
«Vaccinarea declanşează un episod de gripă»
După un vaccin antigripal, este posibil să observi reacţii adverse uşoare după câteva ore: o stare de agitaţie trecătoare, febră uşoară, reacţii alergice la puţin timp după administrare. Totuşi, vaccinarea nu poate cauza gripa.
Este nevoie de 2 săptămâni pentru ca organismul să formeze anticorpi împotriva virusului gripal, de aceea, în această perioadă este posibil să te îmbolnăveşti. Este adevărat că, în ciuda protecţiei oferite de vaccin, există riscul de a face gripă, dar ai avantajul de a face o formă mai uşoară, fără complicaţii, precum pneumonia, insuficienţa respiratorie acută sau astmul.
Reţine!
Faţă de alte tipuri de vaccinuri, cel antigripal trebuie repetat în fiecare an, pentru că de fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, la care populaţiile n-au imunitate prin infecţie naturală.
«Supa de pui te pune pe picioare»
E drept că eliminarea din dietă a dulciurilor, a alimentelor procesate sau grele, cu multe grăsimi, a alcoolului ajută corpul să-şi revină. Acelaşi efect au creşterea aportului de lichide şi dieta bogată în fructe şi legume.
Bine cunoscuta supă de pui despre care se crede că grăbeşte vindecarea în răceală şi gripă poate ajuta numai prin prisma faptului că te hidratează şi te hrăneşte în zilele în care pofta de mâncare este scăzută.
«Trebuie tratate cu antibiotic»
În cazul în care nu apar complicaţii, nu este nevoie de antibiotic, acest tip de medicament fiind eficient numai contra bacteriilor, în infecţii ale gâtului, otită, sinuzită, pneumonie, amigdalită. De asemenea, dacă ai luat recent acelaşi tip de antibiotic, acesta va avea efect redus. De aceea, este obligatoriu un consult medical în urma căreia medicul va confirma necesitatea administrării unui antibiotic şi-ţi va prescrie unul potrivit.
Dacă nu se impune acest tratament, tot ce poţi face este să ameliorezi simptomele cu antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale şi antitusive.
«În lipsa simptomelor, gripa nu e contagioasă»
Cu o zi înainte ca primele manifestări de boală să apară, oricine poate transmite virusul celor din jur prin tuse şi strănut. Timp de 4-5 zile de la debutul gripei, bolnavul este contagios. Spre deosebire de adulţi, copiii pot răspândi virusul chiar şi pe o perioadă de 10 zile de la apariţia febrei şi a durerilor musculare. Din acest motiv, trebuie respectată perioada recomandată de pediatru în care copilul bolnav să se odihnească acasă, înainte de a reintra în colectivitate.
«Eşti imun dacă te-ai îmbolnăvit deja»
Dacă ai răcit sau ai făcut gripă la începutul sezonului rece nu înseamnă că eşti protejat de viitoare îmbolnăviri. Virusurile gripale se modifică adesea. Cei care s-au vaccinat în anii trecuţi nu sunt feriţi de efectele contractării unui virus în sezonul actual. De asemenea, gripa poate avea efecte impredictibile în funcţie de starea sistemului imunitar a fiecăruia.
Medicul specialist Raluca Jipa explică:„Manifestările clinice pot varia de la forme uşoare (febră, frisoane, dureri musculare şi/sau articulare, tuse seacă, rinoree apoasă) la severe (miocardită/ pericardită, rabdomioliză, encefalopatie – sindrom Reye, encefalomielită, meningită aseptică, deficite neurologice focale, sindrom Guillain-Barre), anual fiind raportate 250.000 - 500.000 decese“.
Sfatul specialistului

Dr. Raluca Jipa, medic specialist boli infecţioase la Medicover, Bucureşti
Virusul gripal este un virus cu o variabilitate genetică mare, vaccinarea antigripală fiind eficientă numai în momentul în care vaccinul conţine tulpinile circulante. De asemenea, tipul de anticorpi dezvoltaţi în urma vaccinului scade sub un nivel optim de protecţie la 6 - 9 luni de la administrarea acestuia.