Mituri despre metabolism
1. Micul dejun accelerează metabolismul
Cum micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, după cum spun experţii în nutriţie, mulţi au asociat acest lucru cu accelerarea metabolismului. Însă nu este aşa, spun experţii. Micul dejun, ca orice altă masă a zilei, are rol de a furniza energia necesară pentru organism, ceea ce înseamnă că nu are legătură cu accelerarea metabolismului.
Un mit este şi acela că dacă mănânci seara este încetinită rata metabolismului.
2. Porţiile mici grăbesc arderile
Un alt mit des întâlnit este acela că mesele dese sunt secretul unui metabolism accelerat. Acest lucru nu este adevărat, deoarece experţii în nutriţie spun că frecvenţa cu care mâncăm nu are nicio legătură cu rata metabolică, ci doar cu un mai bun control al apetitului. Astfel, nu contează câte calorii consumi la o masă, ele vor aea acelaşi efect asupra metabolismului.
3. Exerciţiile intense cresc metabolismul
Se spune că, dacă faci exerciţii intense, atunci va creşte metabolismul. Modul în care exersezi are legătură cu arderea caloriilor, ceea ce înseamnă că atunci când exersezi intens şi când faci exerciţii mai solicitante, arzi mai multe calorii. Însă nu are legătură cu accelerarea metabolismului.
Metabolismul este direct influenţat de masa musculară, ceea ce înseamnă că, cu cât este mai mare, cu atât mai ridicată este şi rata metabolică.
4. Dietele slabe în calorii stimulează arderile Dacă ai auzit că un consum redus de calori accelerează metabolismul, să ştii că nu este deloc aşa. Specialiştii în nutriţie spun că atunci când corpul este privat de calorii, existând un deficit mare, organismul începe să facă rezerve (sub forma depozitelor de grăsime), ceea ce înseamnă că arde un număr mai redus de calorii. Deci nu sunt stimulate arderile metabolice.