Mituri despre dinţi: ce este adevărat şi ce nu

1 2 jpg jpeg

Mituri despre dinţi: zahărul este singurul aliment care cauzează carii

Deşi a devenit de-a lungul timpului un mit, specialiştii stomatologi spun că este aproape un fapt. „Adevărul este că acidul produs de bacterii în gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar şi legumele, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog la Andra Smile.

Mituri despre dinţi: copii au mai multe carii decât adulţii

Mit. Datorita fluorului din apa de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavităţile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dinţii şi favorizează apariţia cariilor dentare.

Mituri despre dinţi: aspirina ajută la calmarea durerilor de dinţi

Mit. Aspirina trebuie administrată pentru a diminua senzaţia de durere. Deoarece aspirina este acidă, ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă la nivelul dintelui.

Mituri despre dinţi: fisurile dentare duc la apariţia cariilor

Adevărat. Fisurile de la nivelul dinţilor favorizează dezvoltarea bacteriilor, iar periuţa de dinţi va ajunge mult mai dificil în astfel de locuri. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apa de gură pentru a ajunge la nivelul fisurilor dentare.

Mituri despre dinţi: odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte

Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută cu tratament, caria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dinţii tăi, caria nu va mai reveni in locul de unde a fost înlăturată.

Mituri despre dinţi: copiii nu pot avea carii

Mit. Şi dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.

Mituri despre dinţi: cariile sunt singurul motiv pentru o obturaţie de canal

„Doar un mit, ai nevoie de o obturaţie dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturaţie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, spune medicul stomatolog Andra Custura.

Mituri despre dinţi: dinţii distanţaţi sunt predispuşi la carii

Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci, cât timp distanţele intradentare sunt libere de bacterii sunt şi mai puţin predispuse la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.

Mituri despre dinţi: toate plombele trebuie înlocuite

Mit. „Plombele nu au un termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult“, adauga doctorul Andra Custura.