Merele atacă dinţii, mai repede decât băuturile carbogazoase

1 2 jpg jpeg

"Nu este vorba numai de ceea ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm", a declarat David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King's College din Londra, coordonator al noului studiu, care mai indică faptul că vinul şi berea blondă sunt la fel de dăunătoare pentru smalţul dinţilor.

"Doctorii au dreptate să recomande consumul de mere, dar, dacă le mănânci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smalţul dinţilor. Băuturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales cola, nu au prezentat un risc crescut", a mai spus acesta.

Rezultatele studiului arată că persoanele care mănâncă regulat mere prezintă un risc cu 3,7 ori mai mare de a suferi distrugeri ale dentinei, în timp ce consumatorii de băuturi carbogazoase nu se confruntă cu riscuri suplimentare.

Unele mere conţin echivalentul a până la patru linguriţe de zahăr, fapt care contribuie la creşterea nivelului de aciditate în gură.

În plus, sucul de fructe creşte de patru ori riscul de distrugere a smalţului de lângă gingii, iar berea blondă, care este acidă, creşte de trei ori riscul de distrugere a dentinei.

Sfaturi utile

Pentru a preveni astfel de probleme, specialiştii ne sfătuiesc să consumăm merele împreună cu lapte sau brânză, pentru că ambele conţin calciu, care neutralizează acizii.

O altă soluţie ar fi să bem apă după consumul de fructe.

Totodată, sucurile de fructe pot fi băute cu paiul, pentru a proteja dinţii.

Şi spălarea dinţilor înainte de consumul de alimente acide poate fi o soluţie, pentru că ajută la crearea unei bariere între hrană şi dinţi.