Îţi este mereu sete? Iată de ce!
Ce te faci însă atunci când setea nu dispare? Specialiştii susţin că există boli care pot perturba aportul de apă pe care îl primeşte organismul sau chiar nivelul de sare, astfel că apare senzaţia de sete continuă.
Iată, aşadar, câteva motive ascunse pentru care îţi este mereu sete!
Diabet
Urinarea frecventă sau în cantităţi mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului - acesta este modul prin care corpul ,,scapă'' de excesul de zahăr. Astfel, din cauza urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Diabet insipid
Diabetul insipid este o afecţiune caracterizată prin sete intensă şi urinare frecvenţa şi în cantitate mare (volumul urinar depăşeşte 3 litri de urină pe 24 de ore). Această afecţiune nu are nici o legătură cu diabetul zaharat (care constă în concentraţie crescută a ,,zahărului” din sânge), cu toate că pot avea simptome comune (setea exagerată şi urinarea excesivă).
În cazul diabetului insipid este vorba de o problema cu un hormon numit vasopresină sau ADH (hormon antidiuretic) care, după cum o sugerează şi numele, are rolul de a limita cantitatea de urină.
Menstruaţia
În timpul menstruaţiei, este foarte posibil să simţi nevoia de a bea mai multă apă, iar acest lucru este perfect normal, întrucât nivelul de progesteron şi estrogen poate afecta volumul lichidelor. De asemenea, în această perioadă organismul pierde şi o cantitate însemnată de calciu, rezultatul fiind creşterea setei.
Gura uscată (xerostomia)
Gura uscată sau xerostomia este o boală cu care se confruntă milioane de oameni şi se care se manifestă printr-o serie de simptome neplăcute: ipsa salivei sau aspectul vâscos al acesteia, buze uscate, cu aspect stafidit, mici porţiuni albicioase pe limbă, respiraţie neplăcută, gingii umflate de culoare roşu aprins, incapacitatea de a consuma alimente picante şi senzaţia permanentă de sete.
Alimentaţia
Alimentele cu efect diuretic precum ţelina, sparanghelul, sfecla, lămâia, pepenele galben, ghimbirul sau pătrunjelul pot provoca sete, deoarece consumul acestora are ca efect o urinare mai frecventă.