Îţi este mereu sete? Iată de ce!

1 2 jpg jpeg

Ce te faci ├«ns─â atunci c├ónd setea nu dispare? Speciali┼čtii sus┼úin c─â exist─â boli care pot perturba aportul de ap─â pe care ├«l prime┼čte organismul sau chiar nivelul de sare, astfel c─â apare senza┼úia de sete continu─â.

Iat─â, a┼čadar, c├óteva motive ascunse pentru care ├«┼úi este mereu sete!

Diabet

Urinarea frecventă sau în cantităţi mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului - acesta este modul prin care corpul ,,scapă'' de excesul de zahăr. Astfel, din cauza urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Diabet insipid

Diabetul insipid este o afec┼úiune caracterizat─â prin sete intens─â ┼či urinare frecven┼úa ┼či ├«n cantitate mare (volumul urinar dep─â┼če┼čte 3 litri de urin─â pe 24 de ore). Aceast─â afec┼úiune nu are nici o leg─âtur─â cu diabetul zaharat (care const─â ├«n concentra┼úie crescut─â a ,,zah─âruluiÔÇŁ din s├ónge), cu toate c─â pot avea simptome comune (setea exagerat─â ┼či urinarea excesiv─â).

├Än cazul diabetului insipid este vorba de o problema cu un hormon numit vasopresin─â sau ADH (hormon antidiuretic) care, dup─â cum o sugereaz─â ┼či numele, are rolul de a limita cantitatea de urin─â.

Menstruaţia

├Än timpul menstrua┼úiei, este foarte posibil s─â sim┼úi nevoia de a bea mai mult─â ap─â, iar acest lucru este perfect normal, ├«ntruc├ót nivelul de progesteron ┼či estrogen poate afecta volumul lichidelor. De asemenea, ├«n aceast─â perioad─â organismul pierde ┼či o cantitate ├«nsemnat─â de calciu, rezultatul fiind cre┼čterea setei.

Gura uscat─â (xerostomia)

Gura uscat─â sau xerostomia este o boal─â cu care se confrunt─â milioane de oameni ┼či se care se manifest─â printr-o serie de simptome nepl─âcute: ipsa salivei sau aspectul v├óscos al acesteia, buze uscate, cu aspect stafidit, mici por┼úiuni albicioase pe limb─â, respira┼úie nepl─âcut─â, gingii umflate de culoare ro┼ču aprins, incapacitatea de a consuma alimente picante ┼či senza┼úia permanent─â de sete.

Alimentaţia

Alimentele cu efect diuretic precum ţelina, sparanghelul, sfecla, lămâia, pepenele galben, ghimbirul sau pătrunjelul pot provoca sete, deoarece consumul acestora are ca efect o urinare mai frecventă.