Întrebări şi răspunsuri despre GRIPĂ
Gripa este o infecţie respiratorie cauzată de virusul gripal (Myxovirus influenza), în Europa înregistrându-se epidemii anuale, în lunile de iarnă. Există 3 tipuri de virus gripal: cel de tip A (cel mai periculos, implicat în epidemii sau pandemii), de tip B (cel mai frecvent, mai puţin grav) şi de tip C (provoacă simptome asemănătoare răcelii comune). Cum se transmite? Gripa se transmite foarte uşor, o persoană afectată putând îmbolnăvi până la 3 persoane sănătoase. Infecţia se transmite pe calea aerului (strănut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secreţiile respiratorii ale bolnavului (pahare, prosoape etc.)
Cel infectat este contagios începând din prima zi în care apar simptomele, putând transmite virusul în următoarele 5-10 zile.
Adesea, gripa este confundată cu răceala banală, mai ales că au unele simptome comune. Răceala debutează mai lent, cu usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap şi are o evoluţie mai uşoară.
„În cazul gripei, simptomele sunt mai puternice. Apare ameţeala încă de la început, dar şi febra puternică, cefaleea, durerile musculare în tot corpul, frecvente şi puternice, senzaţia de epuizare, frisoanele, nasul înfundat, ocazional. Tusea este puternică în gripă, violentă, uneori până la vomă“, afirmă medicul Daniela Buşneag.
De asemenea, la cei cu gripă, tusea se poate menţine şi după dispariţia celorlalte simptome. Stările gripale sunt însoţite şi de dureri oculare sau senzaţia de usturime a ochilor, precum şi stări de greaţă, lipsa poftei de mâncare şi roşu în gât.
Tratamentul gripei se adresează simptomelor, ca şi în răceală. Se recomandă izolarea la domiciliu, repausul la pat şi hidratarea. Febra se tratează cu antitermice (paracetamol), cu respectarea dozelor indicate pe prospect.
În vreme ce forma de gripă uşoară se tratează acasă, cea severă sau complicată necesită consult de specialitate, putând fi nevoie de spitalizare dacă sunt afectate funcţia respiratorie şi cea pulmonară.
Medicul poate prescrie şi medicamente antivirale, care scad cu o zi durata gripei, cu condiţia să fie administrate cât mai devreme, în primele 48 de ore de la debutul bolii.
De asemenea, antiviralele pot fi indicate şi celor cu afecţiuni cronice, pentru că reduc riscurile de complicaţii. Nu se administrează antibiotice decât dacă gripa este însoţită de infecţii bacteriene (sinusuri, urechi, gât). În forme necomplicate de gripă, simptomele dispar în 7 zile de la debut.
Gripa sezonieră se poate complica la cei deja care suferă de alte afecţiuni şi care au imunitatea scăzută. Astfel, pot apărea probleme fie pentru că bolnavul are o funcţie respiratorie deficitară, fie pentru că apar infecţii bacteriene.
Pot apărea pneumonii sau agravări ale stării celor suferind de diabet, insuficienţă respiratorie, cardiacă sau renală. Expuşi riscului de complicaţii sunt şi copiii cu vârsta mai mică de 6 luni.
„Plaja de severitate a bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator şi cardiovascular se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului“, atrage atenţia medicul de familie Simona Fărcaş.
Dr. Simona Fărcaş
medic primar medicină de familie, Clinica Provita, Bucureşti
Îmbolnăvirile severe de gripă şi complicaţiile acesteia apar mai frecvent în anumite grupe la risc. Acestea includ persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu probleme medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, boli cronice respiratorii sau cardiovasculare sau cu obezitate.
De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase, care nu fac parte din aceste grupe la risc. În pandemii, caracteristicile epidemiologice şi clinice ale gripei pot fi diferite, în funcţie de caracteristicile virusului şi de nivelul de imunitate al populaţiei faţă de un virus.
Febră Uneori Frecventă
Dureri musculare Rare şi uşoare Dese
Oboseală, slăbiciune Prezentă adesea Frecventă; poate dura până la 2 săptămâni
Congestie nazală Frecventă Rare
Strănuturi Prezente adesea Ocazionale
Durere de gât Frecventă Câteodată
Dureri de cap Rare Frecvente şi intense
Tuse Prezentă, uşoară Apare adesea
Lipsa apetitului Adesea Simptom frecvent.