├Äntreb─âri ┼či r─âspunsuri despre GRIP─é

1 2 jpg jpeg

Gripa este o infec┼úie respiratorie cauzat─â de virusul gripal (Myxovirus influenza), ├«n Europa ├«nregistr├óndu-se epidemii anuale, ├«n lunile de iarn─â. Exist─â 3 tipuri de virus gripal: cel de tip A (cel mai periculos, implicat ├«n epidemii sau pandemii), de tip B (cel mai frecvent, mai pu┼úin grav) ┼či de tip C (provoac─â simptome asem─ân─âtoare r─âcelii comune). Cum se transmite? Gripa se transmite foarte u┼čor, o persoan─â afectat─â put├ónd ├«mboln─âvi p├ón─â la 3 persoane s─ân─âtoase. Infec┼úia se transmite pe calea aerului (str─ânut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secre┼úiile respiratorii ale bolnavului (pahare, prosoape etc.)

Cel infectat este contagios începând din prima zi în care apar simptomele, putând transmite virusul în următoarele 5-10 zile.

Adesea, gripa este confundat─â cu r─âceala banal─â, mai ales c─â au unele simptome comune. R─âceala debuteaz─â mai lent, cu usturimi ├«n g├ót, nas ├«nfundat ┼či dureri de cap ┼či are o evolu┼úie mai u┼čoar─â.

ÔÇ×├Än cazul gripei, simptomele sunt mai puternice. Apare ame┼úeala ├«nc─â de la ├«nceput, dar ┼či febra puternic─â, cefaleea, durerile musculare ├«n tot corpul, frecvente ┼či puternice, senza┼úia de epuizare, frisoanele, nasul ├«nfundat, ocazional. Tusea este puternic─â ├«n grip─â, violent─â, uneori p├ón─â la vom─âÔÇť, afirm─â medicul Daniela Bu┼čneag.

De asemenea, la cei cu grip─â, tusea se poate men┼úine ┼či dup─â dispari┼úia celorlalte simptome. St─ârile gripale sunt ├«nso┼úite ┼či de dureri oculare sau senza┼úia de usturime a ochilor, precum ┼či st─âri de grea┼ú─â, lipsa poftei de m├óncare ┼či ro┼ču ├«n g├ót.

Tratamentul gripei se adreseaz─â simptomelor, ca ┼či ├«n r─âceal─â. Se recomand─â izolarea la domiciliu, repausul la pat ┼či hidratarea. Febra se trateaz─â cu antitermice (paracetamol), cu respectarea dozelor indicate pe prospect.

├Än vreme ce forma de grip─â u┼čoar─â se trateaz─â acas─â, cea sever─â sau complicat─â necesit─â consult de specialitate, put├ónd fi nevoie de spitalizare dac─â sunt afectate func┼úia respiratorie ┼či cea pulmonar─â.

Medicul poate prescrie ┼či medicamente antivirale, care scad cu o zi durata gripei, cu condi┼úia s─â fie administrate c├ót mai devreme, ├«n primele 48 de ore de la debutul bolii.

De asemenea, antiviralele pot fi indicate ┼či celor cu afec┼úiuni cronice, pentru c─â reduc riscurile de complica┼úii. Nu se administreaz─â antibiotice dec├ót dac─â gripa este ├«nso┼úit─â de infec┼úii bacteriene (sinusuri, urechi, g├ót). ├Än forme necomplicate de grip─â, simptomele dispar ├«n 7 zile de la debut.

Gripa sezonier─â se poate complica la cei deja care sufer─â de alte afec┼úiuni ┼či care au imunitatea sc─âzut─â. Astfel, pot ap─ârea probleme fie pentru c─â bolnavul are o func┼úie respiratorie deficitar─â, fie pentru c─â apar infec┼úii bacteriene.

Pot ap─ârea pneumonii sau agrav─âri ale st─ârii celor suferind de diabet, insuficien┼ú─â respiratorie, cardiac─â sau renal─â. Expu┼či riscului de complica┼úii sunt ┼či copiii cu v├órsta mai mic─â de 6 luni.

ÔÇ×Plaja de severitate a bolii este foarte larg─â, de la lipsa total─â a simptomelor la o simptomatologie minor─â sau la forme severe precum pneumonia, insuficien┼úa cardio-respiratorie ori encefalita gripal─â. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator ┼či cardiovascular se pot decompensa ┼či pot amenin┼úa via┼úa pacientuluiÔÇť, atrage aten┼úia medicul de familie Simona F─ârca┼č.

Dr. Simona F─ârca┼č

medic primar medicin─â de familie, Clinica Provita, Bucure┼čti

├Ämboln─âvirile severe de grip─â ┼či complica┼úiile acesteia apar mai frecvent ├«n anumite grupe la risc. Acestea includ persoanele cu v├órsta peste 65 de ani, cele cu probleme medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, boli cronice respiratorii sau cardiovasculare sau cu obezitate.

De asemenea, exist─â un risc crescut pentru copiii la v├órstele fragede ┼či pentru femeile gravide. Ocazional, pot ap─ârea forme severe de grip─â la persoane s─ân─âtoase, care nu fac parte din aceste grupe la risc. ├Än pandemii, caracteristicile epidemiologice ┼či clinice ale gripei pot fi diferite, ├«n func┼úie de caracteristicile virusului ┼či de nivelul de imunitate al popula┼úiei fa┼ú─â de un virus.

Febr─â Uneori Frecvent─â

Dureri musculare Rare ┼či u┼čoare Dese

Oboseală, slăbiciune Prezentă adesea Frecventă; poate dura până la 2 săptămâni

Congestie nazal─â Frecvent─â Rare

Str─ânuturi Prezente adesea Ocazionale

Durere de gât Frecventă Câteodată

Dureri de cap Rare Frecvente ┼či intense

Tuse Prezent─â, u┼čoar─â Apare adesea

Lipsa apetitului Adesea Simptom frecvent.