Întrebări despre colicile biliare

1 2 jpg jpeg

Ce sunt? Colicile biliare sunt dureri puternice resimţite sub coste, în partea dreaptă, care se pot propaga spre umărul drept. Apar brusc, mai ales după consumul de alimente care stimulează contracţia colecistului (în special, grăsimi, maioneză, prăjeli). Colicile biliare mai pot fi însoţite şi de vărsături, greaţă şi transpiraţii. De ce apar? Colicilor biliare au legătură cu existenţa unui obstacol la nivelul căilor de evacuare a bilei. Cele mai frecvente cauze ale colicilor biliare sunt: calculii biliari (cea mai frecventă cauză), dilatarea colecistului sau a căilor biliare, pancreatita (inflamaţie a pancreasului), duodenita (inflamaţia primei părţi a intestinului subţire), spasmele esofagiene, dischinezia biliară, infecţiile şi tumorile biliare. Prezenţa acestor simptome este motiv de prezentare la medic (gastroenterolog sau internist). Care sunt factorii de risc? Au un risc mai mare de a face colici biliare persoanele cu anumiţi factori de risc. Printre aceştia, se numără: istoric familial de colici biliare, administrarea de anticoncepţionale orale, vârsta înaintată, sarcina, obezitatea şi unele boli precum ciroza hepatică.

Pentru diagnosticarea colicilor biliare, medicul recomandă analize precum cele de sânge şi de urină. Pentru un diagnostic cât mai exact, este nevoie şi de ecografie abdominală, colangiografie endoscopică retrogradă, scintigrafie şi RMN.

Sfat

Evită consumul de alcool, pentru că înrăutăţeşte simptomele colicilor biliare.

În timpul unei crize biliare, se administrează medicamente contra durerii (antispastice, antialgice) şi, eventual, împotriva greţurilor şi vărsăturilor. Tratamentul chirurgical se impune în colicile biliare repetitive sau cu complicaţii.

În absenţa tratamentului, colica biliară se poate complica prin: colecistită acută, icter mecanic, angiocolită şi pancreatită acută.

Colicile biliare pot fi confundate cu colicile renale, hernia hiatală, pancreatita acută sau cu ocluzia abdominală.

Al cincilea dintre cancerele organelor digestive este cel de veziculă biliară. Au o probabilitate mai mare de a face boala persoanele cu următorii factori de risc: pietre la fiere, infecţii cronice intestinale, polipi la nivelul colecistului, expunerea la diverse chimicale, obezitatea şi administrarea de anticoncepţionale. În multe cazuri, mai ales în fazele iniţiale, boala evoluează fără simptome. Alteori, se manifestă prin greaţă, gust amar, durere abdominală în partea dreaptă, icter, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate. Boala se tratează chirurgical şi, eventual, cu chimioterapie.