Iată cum arată muşcătura ploşniţei de pat! Te poate pişca de 90 de ori într-o singură noapte!

image

Ploşniţele de pat sunt greu de eliminat dacă se înmulţesc. Este bine să ştii cum arată, ce riscuri implică pentru sănătate şi ce poţi face pentru a scăpa de aceşti dăunători.

Ploșnițele de pat (Cimex lectularius) sunt mici insecte care sunt întâlnite mai ales în zonele apropiate de gazda cu care se hrănesc (saltele), sub covoare, şi îşi pot face cuib şi în spatele tablourilor sau în diverse crăpături din casă.  

image

Ploşniţele de pat pot supravieţui şi fără să se hrănească. Foto: Wikipedia

Ploşniţele de pat se înmulţesc rapid: depun între 300 şi 500 de ouă într-un interval de două luni. Problema este că trăiesc destul de mult pentru o insectă - până la 10 luni şi pot supravieţui câteva luni şi fără să se hrănească.

Ploşniţe de pat îşi depun ouăle pe haine, pe draperii, lenjerie şi în diverse locuri ferite de lumina soarelui. Petele mici şi roşii de sânge sau petele maro (de excremente) şi mirosul neplăcut şi usturător pot fi semne ale prezenţei ploşniţelor de pat. În plus, muşcăturile pe piele sunt semne clare ale prezenţei acestor insecte în casa ta!

Ce pericole de sănătate implică

Insectele se hrănesc cu sângele uman şi sunt foarte atrase de dioxidul de carbon pe care oamenii îl expiră când dorm. De altfel, sunt active mai ales noaptea, când se hrănesc cu sângele omului. O ploşniţă poate să te pişte de până la 90 de ori într-o singură noapte.  

image

Ploşniţele de pat pişcă de mai multe ori într-o singură noapte. Foto: nhs.uk

Muşcătura lor nu este sesizabilă pe moment, pentru că injectează un fel de anestezic. Aceste muşcături apar pe orice parte a corpului expusă în timp ce dormi - picioare, umeri, ceafă.

La majoritatea oamenilor, mușcăturile de ploșnițe nu provoacă probleme grave de sănătate, iar urmele lor dispar în câteva săptămâni, informează Clinica Cleveland.

Muşcăturile de ploşniţă de pat cauzează mâncărimi şi umflături. Leziunile pot să apară adesea grupate, semn al muşcăturilor repetate. Prin mâncărimea pe care o produc, leziunile se inflamează sau se pot infecta. Aceste muşcături este bine să fie splălate cu apă şi săpun, apoi se aplică o cremă cu corticosteroizi sau cu aloe vera.

Totodată, ploşniţele de pat pot cauza insomnie şi anxietate.