Cum recunoști mușcăturile de ploșnițe?

Ploșnițele, care sunt paraziți cunoscuți sub denumirile științifice de Cimex lectularius și Cimex hemipterus, mușcă mai ales noaptea, pentru că viețuiesc în așternuturi.

Semnele pe care le lasă pe piele seamană cu ale altor insecte dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi pentru a le deosebi și a ști cum să le tratezi.

1 plosnite pat jpg jpeg

Ploșnițele se adăpostesc în așternuturi. Foto: Shutterstock

Mușcăturile de ploșniță arată ca niște pete roșii umflate și adesea produc mâncărime. Ele preferă să se hrănească cu sângele oamenilor (dar pot supraviețui și cu sângele șoarecilor, șobolanilor sau altor animale). Nu vei simți când te mușcă pentru că ploșnița injectează un anestezic și un anticoagulant pentru a amorți zona în timp ce te înțeapă ca să se hrănească.

Mușcăturile pot apărea pe orice parte a corpului  expusă în timp ce dormi - locuri precum ceafa, umerii, brațele și picioarele sunt astfel de zone comune, scrie EveryDayHealth.com.

În cazul celor mai mulți, mușcăturile de ploșniță arată precum cele de țânțar. Dar, mușcăturile vor arăta diferit de la o persoană la alta, iar unii oameni nu vor dezvolta nicio reacție. „Aceeași ploșniță ar putea mușca doi oameni diferiți și unul poate să nu aibă deloc o reacție la nivelul pielii, iar celălalt poate avea o reacție extremă”, spune Eric Braun, un entomolog certificat citat de EveryDayHealth.com.

Unii oameni vor avea o reacție imediată, în timp ce pentru alții ar putea dura două săptămâni până să apară. Corpul tău va deveni probabil mai sensibil la mușcăturile de ploșnițe în timp, iar dacă ești mușcat în mod repetat, ar putea dura doar câteva secunde până când corpul va reacționa.

image

„În cele mai multe cazuri, mușcăturile apar în grupuri sau în zig-zag de mușcături plate și pruriginoase”, spune Durham. „O ploșniță va mușca de mai multe ori, așa că severitatea infestării poate avea un impact mare asupra severității reacției tale fizice la mușcături.”

Uneori, ploșnițele mușcă în zig-zag și nu au un punct roșu în centru, în timp ce mușcăturile de purici au de obicei. În mod normal, mușcăturile de ploșniță nu necesită tratament prescris de un medic, deși există câteva măsuri de precauție pe care ar trebui să le luați acasă.

image

Foto: dermnetnz.org

Începeți prin a curăța zona cu apă și săpun pentru a reduce riscul de infecție și pentru a ameliora mâncărimea. Dacă mușcăturile provoacă mâncărimi, luați o cremă cu corticosteroizi În general, mușcăturile se vor vindeca în câteva săptămâni.

Unii oameni dezvoltă reacții alergice la mușcăturile de ploșnițe, care pot include febră, dificultăți de respirație, urticarie sau limbă umflată. Alții pot dezvolta o infecție în care mușcătura începe să curgă puroi. Dacă aveți oricare dintre aceste reacții sau vezicule acolo unde au apărut mușcăturile, este o idee bună să faceți o programare la dermatolog.

image

Foto: dermnetnz.org

Pentru a trata o reacție alergică, medicul poate prescrie o injecție cu antihistaminic, corticosteroizi sau epinefrină. Dacă zona este infectată, ar putea prescrie un antibiotic sau recomanda un antiseptic fără prescripție medicală.

În cele mai multe cazuri, singura modalitate de a spune cu siguranță dacă a fost o ploșniță care te-a mușcat este să cauți dovezi că ele trăiesc în casa ta.

Citește și Cristina Applegate nu a recunoscut simptomele de scleroză multiplă