Gripă sau răceală?
Multe persoane confundă gripa cu răceala şi o tratează ,,după ureche”, fără a ţine cont de complicaţiile care pot apărea.
Atât răceala, cât şi gripa sunt afecţiuni ale aparatului respirator. În timp ce simptomele răcealii evoluează treptat, în cazul gripei ele apar brusc şi sunt mai intense. Durerile musculare anunţă gripa
,,Problemele respiratorii, durerea la înghiţire şi strănutul frecvent se numără printre simptomele răcelii.
În schimb, în cazul persoanelor care au contractat virusul gripal apar febra mare, durerile musculare şi frisoanele”, explică medicul de familie Garofiţa Nicolae.
În cazul gripei, pot apărea complicaţii, mai ales la grupele de risc (copii, bătrâni, gravide, diabetici, persoane care suferă de afecţiuni pulmonare, hepatice sau renale).
Mai poţi citi şi:
- Iată cum deosebeşti gripa de răceala!
- Cum putem ţine răceala la distanţă
- 5 alimente care te scapă de răceală
Antiinflamatoare, în răceală
Cum virusul gripei se transmite foarte repede, prima măsură pe care ar trebui s-o ia bolnavul este să limiteze contactul cu cei din jur.
,,Ceaiul cald cu miere, antitermicele şi antiinflamatoarele sunt de ajutor dacă este vorba de o simplă răceală. În cazul copiilor, antitermicele se pot administra dacă temperatura celui mic depăşeşte 38 de grade Celsius. În cazul gripei, e nevoie de tratament prescris de către medic”, spune medicul Garofiţa Nicolae.
Atenţie: antibioticele nu sunt indicate în gripă! Se pot administra numai dacă gripa evoluează cu o suprainfecţie bacteriană.
Pe lângă tratamentul medicamentos, mai poţi încerca şi suplimentele cu zinc, care pot reduce durata perioadei de boală cu aproximativ 4 zile. Importantă este şi alimentaţia.
,,Organismul persoanelor care au o alimentaţie bogată în fructe şi legume şi care practică sport are o anumită adaptare şi acestea răcesc mai greu”, spune medicul.