Greşeli care le fac viaţa grea purtătorilor de aparat dentar

1 2 jpg jpeg

Există alimente interzise în timpul purtării aparatului dentar? Când aveţi aparat dentar trebuie să aveţi mare grijă cu anumite alimente. Porumbul, popcornul, chipsurile, pâinea prăjită, gheaţa, alimentele lipicioase, bomboanele, caramelele - toate au un impact negativ asupra aparatului dentar. Fie că se lipesc de arcuri, fie sunt atât de tari încât provoacă forţe uriaşe care pot deplasa brackeţii şi pot îndoi arcurile. De asemenea, pe timpul tratamentului ortodontic, este total interzis ca pacientul să muşte direct din fructe. Acestea trebuie tăiate în bucăţi mici, pentru a nu forţa sau chiar deforma arcurile aparatului dentar. Trebuie acordată o atenţie mai mare igienei orale? Chiar dacă este mult mai dificil decât atunci când nu purtaţi aparat dentar, în timpul tratamentului ortodontic trebuie să respectaţi regula igienei şi să vă periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi, precum şi după fiecare masă sau gustare. Componentele aparatului (arcuri şi brackeţi) pot aduna o cantitate mare de resturi alimentare care în timp conduc la dezvoltarea plăcii dentare, carii sau inflamaţii ale gingiei. Pentru o igienă mai bună, este recomandat să folosiţi duşul bucal, un dispozitiv electronic care pătrunde în spaţiile interdentare, curăţând foarte bine dantura. Ce tipuri de aparate au mai multe dezavantaje? În mod obişnuit, aparatele tradiţionale au nevoie de ani pentru a vă îndrepta dinţii, în timp ce noile tehnologii folosite de medicii ortodonţi reduc timpul cu 6 luni-un an. În ciuda preţurilor mai mici, cu aparatele tradiţionale există mai multe vizite ortodontice, mai mult disconfort şi nu sunt plăcute din punct de vedere estetic. Pe lângă acestea, există şi riscul de decolorare permanentă a dinţilor. Deoarece este dificil să păstraţi dinţii curaţi cu aparatele tradiţionale, acest lucru poate duce mai târziu la costuri suplimentare.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că are nevoie de aparat dentar?

Dacă medicul ortodont v-a sfătuit să purtaţi elastice intermaxilare, ar fi bine să ţineţi cont de această recomandare. Din cauza faptului că sunt incomode, mulţi pacienţi au tendinţa să renunţe la elastice după câteva zile, însă ele trebuie utilizare pe toată perioadă indicată, deoarece elasticele exercită o forţă constantă asupra dinţilor, astfel încât aceştia să se alinieze în forma dorită. Dacă renunţaţi la aceste accesorii extrem de importante ale aparatului dentar, veţi înceti alinierea dinţilor şi veţi prelungi, astfel, tratamentul cu luni de zile.

De asemenea, e important să nu „chiuliţi“ de la programările la ortodont! Medicul vă programează la numeroase întâlniri pentru a vă urmări evoluţia şi pentru a vă readapta constat componentele aparatului astfel încât tratamentul să evolueze către scopul fixat iniţal. Dacă săriţi peste programări riscaţi să prelungiţi durata tratamentului, ba chiar să rataţi alinierea danturii.

2 jpg jpeg