Factori care influenţează apariţia bolilor tiroidiene

1 2 jpg jpeg

Vârsta

Femeile sunt mai predispuse la afecţiuni ale tiroidei spre deosebire de bărbaţi. Mai mult, bolile tiroidiene sunt mai frecvente odată cu avansarea în vârstă.

Stresul prelungit

Un factor declanşator al bolilor care afectează tiroida este stresul. Când te simţi acaparat de o tensiune interioară greu de îndepărtat prin sport sau prin activităţi relaxante, încearcă şi câteva remedii naturiste ca sunătoarea, hameiul, passiflora, roiniţa.

Colestrolul mărit

Nivelul crescut al colesterolului (hipercolesterolemie) poate să dezvăluie faptul că tiroida are o activitate redusă, afecţiune numită hipotiroidie. Aceasta se numără printre cauzele infertilităţii.

Carenţa de iod

Fluorurile, bromurile, clorurile din alimentaţie sau din pasta de dinţi pot să influenţeze negativ nivelul de iod şi, implicit, să afecteze funcţia tiroidiană. Iodul este un mineral important pentru stimularea producerii de hormoni tiroidieni. Tiroida secretă 3 tipuri de hormoni:

- T4 sau tiroxină,

- T3 sau triiiodotironină,

- calcitonină.

Hormonii T3 şi T4 sunt răspunzători pentru buna funcţionare a metabolismului, iar calcitonina reglează acumulările de calciu în corp, susţine crearea de ţesus osos şi menţine sănătatea oaselor.

Absorbţia elementelor nutritive, crearea de masă musculară, oxigenarea celulelor – toate depind de hormonul T3.

Ştiai că...

...vitamina A, complexul vitaminic B, zincul, seleniul, acizii graşi esenţiale asigură buna funcţionare a tiroidei?