Eşti roşu în obraji? Atenţie la tiroidă!
Specialiştii site-ului webMd.com ne „traduc” câteva dintre aceste simptome. Obrajii roşii şi pielea albă pot fi considerate un ideal de frumuseţe, dar, din păcate, şi indiciul unei boli tiroidiene. Dacă roşul persistă şi nu este produs emoţional, medicul poate detalia analizele pentru glanda tiroidă.
Coşurile sub piele. Depunerile de grăsime apărute în jurul ochilor, nu sunt doar inestetice, ci pot fi rezultatul unui nivel crescut de colesterol. O simplă analiză de sânge poate arăta exact nivelul colesterolului.
Părul facial în exces şi acneea apar şi în sindromul ovarului polichistic (chisturi dezvoltate pe ovare). Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite dereglări hormonale la femei şi este cauzată de producerea de hormoni androgeni în exces de către ovare şi glandele suprarenale.
Mai poţi citi şi:
- Am noduli la tiroidă
- Tulburări sexuale: de vină să fie tiroida?
- 5 semne că ai probleme cu tiroida
Vasele de sânge mici, sparte, care se albesc la presiune, sunt des întâlnite în sarcină sau în cazul unei afecţiuni a ficatului.
Palmele calde şi umede, însoţite de tremurul mâinii, pot indica o hipertiroidie, în timp ce aceleaşi semnale, dar de data aceasta vorbim de mâini reci, pot semnala anxietate.
,,Manifestările cutanate pot alerta medicul"
Dr. Mircea Tampa,
dermato-venerolog, Spitalul de Dermatologie "Scarlat Longhin":
Multe afecţiuni ale tubului digestiv şi ale ficatului au şi manifestări cutanate care de multe ori pot alerta medicul.
Dacă există pacienţi cu vase dilatate, eczeme, vânătăi sau bubiţe violet care produc mâncărimi, luăm în calcul şi posibile afecţiuni digestive. La rândul lor, şi afecţiunile cardiovasculare prezintă şi modificări la nivelul pielii.
Cunoscându-le, putem stabili mult mai uşor riscul de a dezvolta boli ale inimii, ale vaselor de sânge sau ale altor organe.