Eşti nefumător? Trebuie să ştii acestea despre cancerul pulmonar!

Şi cei care nu fumează pot face cancer
Fumatul rămâne unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu este singurul. La fel de expuşi sunt şi cei care lucrează în medii cu risc crescut, care sunt expuşi la substanţe ca azbestul sau radonul.
Specialiştii au descoperit că renunţarea la fumat sau evitarea fumatului pasiv îmbunătăţesc starea de sănătate a plămânilor. La 2-3 luni după ultima ţigară, circulaţia sângelui şi funcţionarea plămânilor încep să arate deja primele semne de îmbunătăţire. În primele 9 luni de la ultima ţigară tusea fumătorului dispare, iar la 10 ani de la ultima ţigară, riscul de deces din cauza cancerului pulmonar este de 2 ori mai mic decât cel al unui fumător.
Cancerul pulmonar nu afectează numai plămânii
Este un tip de maladie care se poate extinde în corp, ceea ce se numeşte metastază. Adesea, tumorile ajung la creier şi afectează funcţiile vitale, precum vederea. Acest lucru nu înseamnă că nu mai poate fi tratat. Este dificil, dar cu ajutorul terapiilor inovative, ca imunoterapia, boala poate fi tratată chiar dacă s-a răspândit şi la alte organe.
Citeşte şi: Depistarea precoce a cancerului pulmonar creşte şansele de supravieţuire cu 55%
Atenţie!
Cancerul pulmonar este cauza celor mai multe decese provocate de cancer. Acest fapt se datorează agresivităţii bolii care avansează cu rapiditate. Un alt motiv este diagnosticarea tardivă, în stadii avansate, când nu se mai pot trata chirurgical.
Tinerii nu sunt ocoliţi
Este o afecţiune care afectează persoanele cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani în proporţie de 50%, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Din păcate, şi copiii, tinerii pot suferi de cancer pulmonar. Cu cât este depistat mai curând şi tratat corect, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.
Sfat
Dacă tusea nu dispare după 3-4 săptămâni, răcelile revin adesea, cere sfatul doctorului de familie sau a unui medic pneumolog!