E┼čti nefum─âtor? Trebuie s─â ┼čtii acestea despre cancerul pulmonar!

1 2 jpg jpeg

┼×i cei care nu fumeaz─â pot face cancer

Fumatul r─âm├óne unul dintre cei mai importan┼úi factori de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu este singurul. La fel de expu┼či sunt ┼či cei care lucreaz─â ├«n medii cu risc crescut, care sunt expu┼či la substan┼úe ca azbestul sau radonul.

Speciali┼čtii au descoperit c─â renun┼úarea la fumat sau evitarea fumatului pasiv ├«mbun─ât─â┼úesc starea de s─ân─âtate a pl─âm├ónilor. La 2-3 luni dup─â ultima ┼úigar─â, circula┼úia s├óngelui ┼či func┼úionarea pl─âm├ónilor ├«ncep s─â arate deja primele semne de ├«mbun─ât─â┼úire. ├Än primele 9 luni de la ultima ┼úigar─â tusea fum─âtorului dispare, iar la 10 ani de la ultima ┼úigar─â, riscul de deces din cauza cancerului pulmonar este de 2 ori mai mic dec├ót cel al unui fum─âtor.

Cancerul pulmonar nu afectează numai plămânii

Este un tip de maladie care se poate extinde ├«n corp, ceea ce se nume┼čte metastaz─â. Adesea, tumorile ajung la creier ┼či afecteaz─â func┼úiile vitale, precum vederea. Acest lucru nu ├«nseamn─â c─â nu mai poate fi tratat. Este dificil, dar cu ajutorul terapiilor inovative, ca imunoterapia, boala poate fi tratat─â chiar dac─â s-a r─âsp├óndit ┼či la alte organe.

Cite┼čte ┼či: Depistarea precoce a cancerului pulmonar cre┼čte ┼čansele de supravie┼úuire cu 55%

Atenţie!

Cancerul pulmonar este cauza celor mai multe decese provocate de cancer. Acest fapt se datorează agresivităţii bolii care avansează cu rapiditate. Un alt motiv este diagnosticarea tardivă, în stadii avansate, când nu se mai pot trata chirurgical.

Tinerii nu sunt ocoliţi

Este o afec┼úiune care afecteaz─â persoanele cu v├órste cuprinse ├«ntre 46 ┼či 65 de ani ├«n propor┼úie de 50%, potrivit Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie. Din p─âcate, ┼či copiii, tinerii pot suferi de cancer pulmonar. Cu c├ót este depistat mai cur├ónd ┼či tratat corect, cu at├ót ┼čansele de supravie┼úuire sunt mai mari.

Sfat

Dacă tusea nu dispare după 3-4 săptămâni, răcelile revin adesea, cere sfatul doctorului de familie sau a unui medic pneumolog!