Efecte mai puţin ştiute ale COVID-19

1 shutterstock 393718285 jpg jpeg

Fiind o infecţie respiratorie, COVID-19 afectează mai întâi plămânii. Totuşi, noul coronavirus „vizează“ mai multe organe sau sisteme, iar recent s-au observat şi efecte mai puţin ştiute.

Căderea părului

Unii pacienţi care au trecut prin COVID-19, mai ales cei care au avut parte de episoade febrile, s-au plâns de căderea accentuată a părului. Această situaţie era cunoscută şi după alte îmbolnăviri virale însoţite de febră ca de exemplu pneumonie virală.

„Pentru aceşti pacienţi, recomand continuarea tratamentului cu vitamina D în doze de 2000 UI/zi încă 3 luni după ieşirea din boală. De asemenea, ca tratament cronic, se recomandă Seleniu şi Zinc. Local, pot fi folosite produse pe bază de Minoxidil sau produse dermocosmetice pentru căderea părului,” adaugă dr. Mihaela Leventer.

Manifestări cutanate

Încă din 3 martie 2020 au fost publicate primele observaţii privind posibilitatea ca infecţia cu SARS-CoV-2 să producă leziuni cutanate. Au urmat numeroase alte observaţii privind semnele dermatologice în COVID-19. S-a constatat că 22% dintre pacienţi au pete roz fără mâncărime distribuite egal pe toată suprafaţa cutanată, 18% dezvoltă aspectul de „picior COVID-19”, care afectează mai degrabă degetele care se învineţesc la fel ca într-o degerătură, 16% fac urticarie, 11% prezintă erupţie cu băşicuţe, 10% leziuni asemănătoare psoriazisului în picătură, adică roşii, palpabile şi acoperite de cojiţe iar peste 6% prezintă un desen marmotat roz-vineţiu al pielii de pe membre. Aceste aspecte nu sunt specifice pentru că se întâlnesc şi în alte afecţiuni dermatolofice dar arată potenţialul imun sau inflamator al COVID-19.