Dr. Ovidiu Peneş „ Întinerirea pielii depinde de sănătatea organismului“

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate. Ce înseamnă procesul de îmbătrânire?

O.P. Îmbătrânirea este un mecanism extrem de complex. Practic, de când ne naştem începem să îmbătrânim în fiecare zi, prin procesul respirator-celular. Organismul are anumite mecanisme prin care se protejează şi care se interpun în calea radicalilor liberi, acele specii reactive de oxigen, de hidrogen, care, fiind atât de reactivi, se prind de orice întâlnesc în cale.

Atât timp cât sistemele de protecţie funcţionează normal, aceşti radicali liberi nu vor afecta structurile celulare, însă în momentul în care structurile sunt depăşite celula începe să se degradeze şi se instalează procesul de îmbătrânire. În timp, se instalează dezechilibre în procesul de detoxificare celulară din cauza alimentaţiei sau a exceselor pe care le facem.

Aceste dezechilibre nu permit eliminarea din organism a substanţelor toxice şi astfel, compuşii devin şi mai toxici. Dacă noi nu venim să compensăm sistemul de protecţie al organismului, apare un declin al sistemului hormonal, iar organele interne nu vor mai funcţiona optim.

C.S. Ce rol joacă alimentaţa în accelerarea procesului de îmbătrânire?

Alimentele pe care le consumăm trebuie să aducă materie primă organismului, care să ajute enzimele în procesul de detoxificare celulară, să îmbunătăţească puterea antioxidantă prin vitamine, uleiuri sau minerale, să aducă structură proteică de calitate, care să permită regenearea sistemului imunitar sau a structurii musculare.

Şi modul de preparare a anumitor alimente, care iniţial erau sănătoase este important. De exemplu, în loc să pregătiţi o bucată de peşte la grătar sau la abur, preferaţi să o prăjiţi în ulei, tot mecanismul nostru de detoxificare face un efort mult mai mare, iar, prin urmare, capacitatea sa de regenerare este depăşită.

Trebuie să existe un echilibru, deoarece atunci când balanţa înclină spre degradare se instalează procesul de îmbătrânire, iar mai târziu celulele se pot transforma în celule canceroase.

C.S De ce este important să întârziem cât mai mult timp primele semne ale îmbătrânirii?

O.V. Cu cât degradăm mai mult organismul, cu atât eforturile pentru regenerarea lui vor fi mai mari. Vom acţiona diferit la vârsta de 20 de ani, când ne vom concentra mai mult pe mijloacele de protecţie a organismului şi pentru optimizarea detoxificării şi în alt fel trebuie să intervenim la 60 de ani, când trebuie să ne axăm pe alte componente, cum ar fi o nutriţie personalizată, echilibrări ale sistemului endocrin, asigurarea bunei funcţionări a organelor, recuperarea sistemului cardiovascular, întărirea masei osoase şi remineralizarea sistemului osos.

C.S. Ce analize sunt recomandate pentru aflarea stării de sănătate?

O.P. Există analize foarte precise, cum ar fi analiza polimorfismului genetic. Fiecare dintre noi are o anumită variantă de aşezare a genelor şi, în funcţie de ele, putem vedea predispoziţia spre boli a organismului şi putem acţiona în aşa fel încât să le prevenim.

Identificăm problema unui pacient la nivel genetic, şi printr-o terapie specifică, cum ar fi suplimentele nutriţionale sau rebalansarea hormonală, o împiedicăm să apară.

De exemplu, un infarct nu se întâmplă peste noapte. Factorii declanşatori îşi fac apariţia cu 1-2 ani înainte şi prin analize specifice pot fi identificaţi din timp, încă de la construcţia bolii.

C.S. În ce constă procesul de întinerire medicală?

O.P. Pornind de la analizele genetice, punem un diagnostic, deoarece ştim care sunt nevoile pacientului şi putem stabili care sunt eforturile pe care acesta trebuie să le facă şi în ce etapă trebuie să rezolve problemele identificate.

Sunt mai multe instrumente recomandate precum nutriţie personalizată, sport personalizat, suplimentarea nutriţională, reoptimizarea hormonală, toate acestea constituind procesul de reîntinerire medicală.

C.S. Cum poate fi combătută îmbătrânirea pielii?

Cremele pot să acţioneze doar la exterior, pot să cureţe sau să facă un peeling. Orice curăţare mai profundă trebuie făcută doar sub supravegherea unui medic dermatolog. În schimb, este important să curăţăm zilnic pielea cu produse cosmetice de calitate şi să o protejăm astfel de factorii nocivi externi.

Însă întinerirea pielii depinde de sănătatea organismului. Gândiţi-vă ce piele are o persoană care reţine apa sau care are insuficienţă hepatică!

Din acest motiv, este important ca toate organele şi toate sistemele să funcţioneze perfect, iar balanţa hormonală să fie echilibrată. De ea depinde grosimea ei, elasticitatea, prezenţa sau absenţa ridurilor, aspectul părului şi al unghiilor.

C.S. Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le acordaţi pacienţilor dv?

O.V. În primul rând, să aibă un echilibru în toate. În al doilea rând, să încerce să evite toate sfaturile care promit soluţii miraculoase în scurt timp.

Trebuie să ţineţi minte că dacă sunt sfaturi generale, atunci nu sunt bune pentru dumneavoastră. Din acest motiv, recomand tuturor să-şi coordoneze viaţa după sfaturile unui medic care-i cunoaşte starea clinică. Sfaturile general aplicate fac, în general, mai mult rău decât bine.

De exemplu, optând pentru un mod de viaţă recomandat altor persoane, mecanismele de detoxificare se pot dezechilibra, acumulând în corp mai mulţi produşi toxici. Doar medicul poate prescrie ce trebuie şi cât trebuie pentru a ne menţine sănătatea.

CV

- Specialist Age Management

- Medic Primar, Doctor în ştiinţe medicale

- Cadru universitar şi membru în comisiile de examinare ale Universităţii de Medicină şi Faramacie din Bucureşti