Dr. Ovidiu Pene┼č ÔÇ× ├Äntinerirea pielii depinde de s─ân─âtatea organismuluiÔÇť

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate. Ce înseamnă procesul de îmbătrânire?

O.P. ├Ämb─âtr├ónirea este un mecanism extrem de complex. Practic, de c├ónd ne na┼čtem ├«ncepem s─â ├«mb─âtr├ónim ├«n fiecare zi, prin procesul respirator-celular. Organismul are anumite mecanisme prin care se protejeaz─â ┼či care se interpun ├«n calea radicalilor liberi, acele specii reactive de oxigen, de hidrogen, care, fiind at├ót de reactivi, se prind de orice ├«nt├ólnesc ├«n cale.

At├ót timp c├ót sistemele de protec┼úie func┼úioneaz─â normal, ace┼čti radicali liberi nu vor afecta structurile celulare, ├«ns─â ├«n momentul ├«n care structurile sunt dep─â┼čite celula ├«ncepe s─â se degradeze ┼či se instaleaz─â procesul de ├«mb─âtr├ónire. ├Än timp, se instaleaz─â dezechilibre ├«n procesul de detoxificare celular─â din cauza alimenta┼úiei sau a exceselor pe care le facem.

Aceste dezechilibre nu permit eliminarea din organism a substan┼úelor toxice ┼či astfel, compu┼čii devin ┼či mai toxici. Dac─â noi nu venim s─â compens─âm sistemul de protec┼úie al organismului, apare un declin al sistemului hormonal, iar organele interne nu vor mai func┼úiona optim.

C.S. Ce rol joacă alimentaţa în accelerarea procesului de îmbătrânire?

Alimentele pe care le consumăm trebuie să aducă materie primă organismului, care să ajute enzimele în procesul de detoxificare celulară, să îmbunătăţească puterea antioxidantă prin vitamine, uleiuri sau minerale, să aducă structură proteică de calitate, care să permită regenearea sistemului imunitar sau a structurii musculare.

┼×i modul de preparare a anumitor alimente, care ini┼úial erau s─ân─âtoase este important. De exemplu, ├«n loc s─â preg─âti┼úi o bucat─â de pe┼čte la gr─âtar sau la abur, prefera┼úi s─â o pr─âji┼úi ├«n ulei, tot mecanismul nostru de detoxificare face un efort mult mai mare, iar, prin urmare, capacitatea sa de regenerare este dep─â┼čit─â.

Trebuie să existe un echilibru, deoarece atunci când balanţa înclină spre degradare se instalează procesul de îmbătrânire, iar mai târziu celulele se pot transforma în celule canceroase.

C.S De ce este important să întârziem cât mai mult timp primele semne ale îmbătrânirii?

O.V. Cu c├ót degrad─âm mai mult organismul, cu at├ót eforturile pentru regenerarea lui vor fi mai mari. Vom ac┼úiona diferit la v├órsta de 20 de ani, c├ónd ne vom concentra mai mult pe mijloacele de protec┼úie a organismului ┼či pentru optimizarea detoxific─ârii ┼či ├«n alt fel trebuie s─â intervenim la 60 de ani, c├ónd trebuie s─â ne ax─âm pe alte componente, cum ar fi o nutri┼úie personalizat─â, echilibr─âri ale sistemului endocrin, asigurarea bunei func┼úion─âri a organelor, recuperarea sistemului cardiovascular, ├«nt─ârirea masei osoase ┼či remineralizarea sistemului osos.

C.S. Ce analize sunt recomandate pentru aflarea st─ârii de s─ân─âtate?

O.P. Exist─â analize foarte precise, cum ar fi analiza polimorfismului genetic. Fiecare dintre noi are o anumit─â variant─â de a┼čezare a genelor ┼či, ├«n func┼úie de ele, putem vedea predispozi┼úia spre boli a organismului ┼či putem ac┼úiona ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â le prevenim.

Identific─âm problema unui pacient la nivel genetic, ┼či printr-o terapie specific─â, cum ar fi suplimentele nutri┼úionale sau rebalansarea hormonal─â, o ├«mpiedic─âm s─â apar─â.

De exemplu, un infarct nu se ├«nt├ómpl─â peste noapte. Factorii declan┼čatori ├«┼či fac apari┼úia cu 1-2 ani ├«nainte ┼či prin analize specifice pot fi identifica┼úi din timp, ├«nc─â de la construc┼úia bolii.

C.S. În ce constă procesul de întinerire medicală?

O.P. Pornind de la analizele genetice, punem un diagnostic, deoarece ┼čtim care sunt nevoile pacientului ┼či putem stabili care sunt eforturile pe care acesta trebuie s─â le fac─â ┼či ├«n ce etap─â trebuie s─â rezolve problemele identificate.

Sunt mai multe instrumente recomandate precum nutriţie personalizată, sport personalizat, suplimentarea nutriţională, reoptimizarea hormonală, toate acestea constituind procesul de reîntinerire medicală.

C.S. Cum poate fi combătută îmbătrânirea pielii?

Cremele pot s─â ac┼úioneze doar la exterior, pot s─â cure┼úe sau s─â fac─â un peeling. Orice cur─â┼úare mai profund─â trebuie f─âcut─â doar sub supravegherea unui medic dermatolog. ├Än schimb, este important s─â cur─â┼ú─âm zilnic pielea cu produse cosmetice de calitate ┼či s─â o protej─âm astfel de factorii nocivi externi.

Însă întinerirea pielii depinde de sănătatea organismului. Gândiţi-vă ce piele are o persoană care reţine apa sau care are insuficienţă hepatică!

Din acest motiv, este important ca toate organele ┼či toate sistemele s─â func┼úioneze perfect, iar balan┼úa hormonal─â s─â fie echilibrat─â. De ea depinde grosimea ei, elasticitatea, prezen┼úa sau absen┼úa ridurilor, aspectul p─ârului ┼či al unghiilor.

C.S. Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le acordaţi pacienţilor dv?

O.V. În primul rând, să aibă un echilibru în toate. În al doilea rând, să încerce să evite toate sfaturile care promit soluţii miraculoase în scurt timp.

Trebuie s─â ┼úine┼úi minte c─â dac─â sunt sfaturi generale, atunci nu sunt bune pentru dumneavoastr─â. Din acest motiv, recomand tuturor s─â-┼či coordoneze via┼úa dup─â sfaturile unui medic care-i cunoa┼čte starea clinic─â. Sfaturile general aplicate fac, ├«n general, mai mult r─âu dec├ót bine.

De exemplu, opt├ónd pentru un mod de via┼ú─â recomandat altor persoane, mecanismele de detoxificare se pot dezechilibra, acumul├ónd ├«n corp mai mul┼úi produ┼či toxici. Doar medicul poate prescrie ce trebuie ┼či c├ót trebuie pentru a ne men┼úine s─ân─âtatea.

CV

- Specialist Age Management

- Medic Primar, Doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale

- Cadru universitar ┼či membru ├«n comisiile de examinare ale Universit─â┼úii de Medicin─â ┼či Faramacie din Bucure┼čti