Dr. Hora┼úiu Albu: ÔÇ×Singurul mod dovedit pentru sl─âbire este de a cre┼čte gradul de s─ân─âtateÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

Ce se petrece la nivel celular atunci c├ónd ne ├«ngr─â┼č─âm? R─âspunsul ├«l ofer─â Nutri┼úia Ortomolecular─â prin Dr. Hora┼úiu Albu, pre┼čedintele Societ─â┼úii de Medicin─â Ortomolecular─â din Rom├ónia, care ne explic─â ┼či preceptele acestei ramuri ale ┼čtiin┼úelor medicale precum ┼či cum o putem aplica ├«n strategia de eliminare a excesului ponderal. Disfunc┼úia celulei ÔÇô Cauza obezit─â┼úii Majoritatea celor care se angreneaz─â ├«n diete de sl─âbire revin ├«n scurt timp la greutatea anterioar─â sau la una chiar mai mare. Astfel de programe de sl─âbire se bazeaz─â exclusiv pe num─ârul de calorii, de┼či metabolismul difer─â, nu doar de la o persoan─â la alta, dar chiar ┼či pentru acela┼či individ care necesita un num─âr diferit de calorii pentru nevoile sale, ├«n func┼úie ┼či de starea de s─ân─âtate. ÔÇ×Principiile pe care se bazeaz─â medicina ┼či nutri┼úia ortomolecular─â spun c─â oricare celul─â, ┼úesut sau sistem tisular are nevoie pe l├óng─â energie ┼či de anumite concentra┼úii de micronutrien┼úi specifici. Celulele, atunci c├ónd nu beneficiaz─â de nutrien┼úii specifici ├«n concentra┼úiile indicate, consum─â energie aberant, produc ├«n exces ┼či nu neutralizeaz─â radicalii liberi, nu mai elimin─â reziduurile, ├«mb─âtr├ónesc ┼či mor mai repede, cer├ónd s─â fie ├«nlocuite mai rapidÔÇŁ, explic─â dr. Albu. La persoanele obeze sau cu tendin┼úe de ├«ngr─â┼čare se pot observa doua disfunc┼úionalit─â┼úi principale la nivel de apetit ┼či de metabolism. Pe scurt exist─â o tendin┼ú─â de a m├ónca constant ├«n exces, ┼či ├«n mod normal aceste calorii nu se pot consuma, motiv pentru care celulele ├«ncep s─â stocheze energia ├«n exces ┼či s─â func┼úioneze defectuos.

Acesta tendin┼úa de a m├ónca mai mult lucru se datoreaz─â stresului ÔÇô care induce tulbur─âri ├«n comportamentul alimentar, toxinelor din mediul extern ÔÇô ┼či mai ales xeno-estrogenilor dar ┼či microbiotei ┼či condi┼úiilor patogene de mediu care supra├«ncarc─â sistemele de ap─ârare naturale ale organismului, care ┼či acestea ÔÇô la r├óndul lor - depind de anumi┼úi nutrien┼úi, de calitatea acestora ┼či de aportul lor constant ├«n organism ├«n cadrul unui regim alimentar echilibrat pentru a func┼úiona corect.

O diet─â bazat─â pe nutri┼úia Ortomolecular─â ia ├«n calcul mai mul┼úi parametri, ├«n principal cauzele care au dus la disfunc┼úiile celulare ┼či care au afectat mecanismele apetitului ┼či metabolismului cum ar fi: obiceiurile alimentare ale pacientului ┼či ale familiei, ├«nc─ârc─âtura ereditar─â, stilul de via┼ú─â (stresul at├ót fizic c├ót ┼či psihic ┼či impactul pe care ├«l are asupra comportamentului alimentar) ┼či mai ales istoricul ┼či simptomele ap─ârute p├ón─â ├«n acel moment.

Un regim alimentar de nutri┼úie Ortomolecular─â are dou─â componente mari: regimul alimentar selectiv (cu alimentele ├«mp─âr┼úite ├«n trei mari categorii: strict interzise, obligatorii ┼či de completare) ┼či suplimentarea micronutri┼úional─â ortomolecular─â, ce se face specific, pentru fiecare ┼úesut care trebuie sus┼úinut.

ÔÇ×Atunci c├ónd este vorba de sc─âdere ├«n greutate, trebuie ├«n primul r├ónd stabilit dac─â excesul ponderal a ap─ârut ├«n urma unei alimenta┼úii excesive sau este rezultatul unor anumite afec┼úiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odat─â stabilite aceste aspecte, prin diet─â, alimenta┼úie func┼úional─â ┼či aport de micronutrien┼úi, se ├«ncearc─â corectarea fiziologiei ┼úesuturilor incriminate. Astfel, pentru pacien┼úii la care greutatea acumulat─â se datoreaz─â unui dezechilibru ├«ntre aportul alimentar ┼či consumul energetic, procesul de sl─âbire este rapid, iar rezultatele spectaculoaseÔÇŁ, spune dr. Albu, specialist ├«n nutri┼úia ortomolecular─â.

├Än cazul ├«n care nu trebuie lucrat numai la nivelul cantit─â┼úii de alimente ingerate deoarece pacientul de fapt nici nu m─ân├ónc─â prea mult deci nu este vorba de o tendin┼ú─â la cre┼čtere ├«n greutate ordinar─â, prin aport exagerat, lucrurile sunt u┼čor mai complicate! ├Än aceste cazuri, se va folosi o succesiune de cicluri de diete de dezintoxicare care reprezint─â adev─ârate posturi terapeutice cu alte cicluri, mai lungi de regim imuno-dietetic, normocaloric sau u┼čor hipocaloric dar ├«ntotdeauna cu excluderea glutenului ┼či proteinelor de lapte. La atingerea greut─â┼úii ┼úint─â se vor stabili de asemenea ni┼čte reguli simple de alimenta┼úie, pentru a nu mai da fr├óu liber cre┼čterii ├«n greutate.

ÔÇ×Acest program este nutri┼úional, de calitate bio ┼či decurge f─âr─â pastile, pilule sau alte chimicale. Eu ├«l folosesc cu foarte mare eficien┼ú─â ┼či la persoanele supraponderale, ├«n situa┼úia c├ónd doresc s─â le ini┼úiez un regim hipocaloric de sc─âdere ├«n greutate sau pe parcursul unei astfel de diete, ├«n perioadele de platou, pentru a for┼úa reluarea pierderii de kilograme. Desigur c─â mai departe el trebuie sus┼úinut p├ón─â la atingerea greut─â┼úii ┼úint─â printr-un aport energetic alimentar mai mic dec├ót consumul organismului ├«n condi┼úiile sale normale de via┼ú─âÔÇŁ, explic─â dr. Hora┼úiu Albu.

├Än esen┼ú─â, medicina ortomolecular─â caut─â s─â echilibreze nutri┼úional organismul, pe cale oral─â, complet├ónd ┼či modific├ónd concentra┼úiile de micronutrien┼úi esen┼úiali.

├Ändeplinind acest deziderat, ea face ca organismul s─â fie mai rezistent ├«mpotriva agen┼úilor nocivi interni ┼či externi, s─â func┼úioneze mai bine ┼či s─â tr─âiasc─â mai mult, deoarece fiecare dintre miliardele de celule care ├«l compun va avea un mediu de func┼úionare mai bun, mai apropiat de cel pentru care a fost ÔÇ×programat─âÔÇŁ de natur─â! ÔÇ×Singurul mod dovedit ┼čtiin┼úific pentru sl─âbire ┼či pentru un mai bun control al greut─â┼úii este de a-┼úi cre┼čte gradul de s─ân─âtateÔÇŁ.