Dr. Horaţiu Albu: „Singurul mod dovedit pentru slăbire este de a creşte gradul de sănătate”

1 2 jpg jpeg

Ce se petrece la nivel celular atunci când ne îngrăşăm? Răspunsul îl oferă Nutriţia Ortomoleculară prin Dr. Horaţiu Albu, preşedintele Societăţii de Medicină Ortomoleculară din România, care ne explică şi preceptele acestei ramuri ale ştiinţelor medicale precum şi cum o putem aplica în strategia de eliminare a excesului ponderal. Disfuncţia celulei – Cauza obezităţii Majoritatea celor care se angrenează în diete de slăbire revin în scurt timp la greutatea anterioară sau la una chiar mai mare. Astfel de programe de slăbire se bazează exclusiv pe numărul de calorii, deşi metabolismul diferă, nu doar de la o persoană la alta, dar chiar şi pentru acelaşi individ care necesita un număr diferit de calorii pentru nevoile sale, în funcţie şi de starea de sănătate. „Principiile pe care se bazează medicina şi nutriţia ortomoleculară spun că oricare celulă, ţesut sau sistem tisular are nevoie pe lângă energie şi de anumite concentraţii de micronutrienţi specifici. Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienţii specifici în concentraţiile indicate, consumă energie aberant, produc în exces şi nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid”, explică dr. Albu. La persoanele obeze sau cu tendinţe de îngrăşare se pot observa doua disfuncţionalităţi principale la nivel de apetit şi de metabolism. Pe scurt există o tendinţă de a mânca constant în exces, şi în mod normal aceste calorii nu se pot consuma, motiv pentru care celulele încep să stocheze energia în exces şi să funcţioneze defectuos.

Acesta tendinţa de a mânca mai mult lucru se datorează stresului – care induce tulburări în comportamentul alimentar, toxinelor din mediul extern – şi mai ales xeno-estrogenilor dar şi microbiotei şi condiţiilor patogene de mediu care supraîncarcă sistemele de apărare naturale ale organismului, care şi acestea – la rândul lor - depind de anumiţi nutrienţi, de calitatea acestora şi de aportul lor constant în organism în cadrul unui regim alimentar echilibrat pentru a funcţiona corect.

O dietă bazată pe nutriţia Ortomoleculară ia în calcul mai mulţi parametri, în principal cauzele care au dus la disfuncţiile celulare şi care au afectat mecanismele apetitului şi metabolismului cum ar fi: obiceiurile alimentare ale pacientului şi ale familiei, încărcătura ereditară, stilul de viaţă (stresul atât fizic cât şi psihic şi impactul pe care îl are asupra comportamentului alimentar) şi mai ales istoricul şi simptomele apărute până în acel moment.

Un regim alimentar de nutriţie Ortomoleculară are două componente mari: regimul alimentar selectiv (cu alimentele împărţite în trei mari categorii: strict interzise, obligatorii şi de completare) şi suplimentarea micronutriţională ortomoleculară, ce se face specific, pentru fiecare ţesut care trebuie susţinut.

„Atunci când este vorba de scădere în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut în urma unei alimentaţii excesive sau este rezultatul unor anumite afecţiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentaţie funcţională şi aport de micronutrienţi, se încearcă corectarea fiziologiei ţesuturilor incriminate. Astfel, pentru pacienţii la care greutatea acumulată se datorează unui dezechilibru între aportul alimentar şi consumul energetic, procesul de slăbire este rapid, iar rezultatele spectaculoase”, spune dr. Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară.

În cazul în care nu trebuie lucrat numai la nivelul cantităţii de alimente ingerate deoarece pacientul de fapt nici nu mănâncă prea mult deci nu este vorba de o tendinţă la creştere în greutate ordinară, prin aport exagerat, lucrurile sunt uşor mai complicate! În aceste cazuri, se va folosi o succesiune de cicluri de diete de dezintoxicare care reprezintă adevărate posturi terapeutice cu alte cicluri, mai lungi de regim imuno-dietetic, normocaloric sau uşor hipocaloric dar întotdeauna cu excluderea glutenului şi proteinelor de lapte. La atingerea greutăţii ţintă se vor stabili de asemenea nişte reguli simple de alimentaţie, pentru a nu mai da frâu liber creşterii în greutate.

„Acest program este nutriţional, de calitate bio şi decurge fără pastile, pilule sau alte chimicale. Eu îl folosesc cu foarte mare eficienţă şi la persoanele supraponderale, în situaţia când doresc să le iniţiez un regim hipocaloric de scădere în greutate sau pe parcursul unei astfel de diete, în perioadele de platou, pentru a forţa reluarea pierderii de kilograme. Desigur că mai departe el trebuie susţinut până la atingerea greutăţii ţintă printr-un aport energetic alimentar mai mic decât consumul organismului în condiţiile sale normale de viaţă”, explică dr. Horaţiu Albu.

În esenţă, medicina ortomoleculară caută să echilibreze nutriţional organismul, pe cale orală, completând şi modificând concentraţiile de micronutrienţi esenţiali.

Îndeplinind acest deziderat, ea face ca organismul să fie mai rezistent împotriva agenţilor nocivi interni şi externi, să funcţioneze mai bine şi să trăiască mai mult, deoarece fiecare dintre miliardele de celule care îl compun va avea un mediu de funcţionare mai bun, mai apropiat de cel pentru care a fost „programată” de natură! „Singurul mod dovedit ştiinţific pentru slăbire şi pentru un mai bun control al greutăţii este de a-ţi creşte gradul de sănătate”.