Dozele mari de vitamina C măresc riscul apariţiei pietrelor la rinichi

1 2 jpg jpeg

Vitamina C absorbită de organism este excretată în urină sub formă de oxalaţi, substanţe care intră în compoziţia pietrelor care se formează în rinichi. Aceste pietre sunt formate din cristale de săruri şi pot avea diferite compoziţii; una dintre substanţele care intră cele mai frecvent în compoziţia lor este oxalatul de calciu.

Suplimentele pot conţine o cantitate mare de vitamina C

Dintre participanţii la studiu care luau zilnic vitamina C, 3,4% s-au îmbolnăvit de litiază renală în cursul studiului, în vreme ce, dintre cei care nu luat suplimente, doar 1,8% au avut această problemă.

Suplimentele pe care le luau participanţii conţineau 1 000 mg de vitamina C în fiecare pastilă. Prin comparaţie, un pahar de suc proaspăt de portocale conţine cca. 120 mg de vitamina C.

Cine trebuie să evite aceste suplimente

Beneficiile pe care dozele dese şi mari de vitamina C le au pentru sănătate nu sunt foarte bine ştiute. Aşa că, este indicat ca persoanele care au suferit în trecut de litiază renală (pietre la rinichi) să le evite şi să-şi procure această vitamină din alimente (fructe şi legume care o conţin din plin).

Studiul a urmărit peste 22.000 de persoane de vârstă mijlocie sau înaintată, timp de 11 ani. Autorii studiului au comparat 907 bărbaţi care au declarat că iau zilnic suplimente de vitamine C cu alţi 22 000 care nu nu au folosit niciun fel de supliment nutriţional.