Dozele mari de vitamina C măresc riscul apariţiei pietrelor la rinichi

1 2 jpg jpeg

Vitamina C absorbit─â de organism este excretat─â ├«n urin─â sub form─â de oxala┼úi, substan┼úe care intr─â ├«n compozi┼úia pietrelor care se formeaz─â ├«n rinichi. Aceste pietre sunt formate din cristale de s─âruri ┼či pot avea diferite compozi┼úii; una dintre substan┼úele care intr─â cele mai frecvent ├«n compozi┼úia lor este oxalatul de calciu.

Suplimentele pot conţine o cantitate mare de vitamina C

Dintre participanţii la studiu care luau zilnic vitamina C, 3,4% s-au îmbolnăvit de litiază renală în cursul studiului, în vreme ce, dintre cei care nu luat suplimente, doar 1,8% au avut această problemă.

Suplimentele pe care le luau participanţii conţineau 1 000 mg de vitamina C în fiecare pastilă. Prin comparaţie, un pahar de suc proaspăt de portocale conţine cca. 120 mg de vitamina C.

Cine trebuie s─â evite aceste suplimente

Beneficiile pe care dozele dese ┼či mari de vitamina C le au pentru s─ân─âtate nu sunt foarte bine ┼čtiute. A┼ča c─â, este indicat ca persoanele care au suferit ├«n trecut de litiaz─â renal─â (pietre la rinichi) s─â le evite ┼či s─â-┼či procure aceast─â vitamin─â din alimente (fructe ┼či legume care o con┼úin din plin).

Studiul a urmărit peste 22.000 de persoane de vârstă mijlocie sau înaintată, timp de 11 ani. Autorii studiului au comparat 907 bărbaţi care au declarat că iau zilnic suplimente de vitamine C cu alţi 22 000 care nu nu au folosit niciun fel de supliment nutriţional.