Din ce cauză apare răguşeala?

1 2 jpg jpeg

Răguşeala este definită ca o schimbare anormală a vocii care apare în urma iritării coardelor vocale. Acest fenomen afectează atât copiii cât şi adulţii, iar factorul cauzator poate fi divers de la mediu până la vicii, precum fumatul.

Desigur că acest fenomen de obstrucţionare vocală poate fi mai frecvent la persoanele care îşi folosesc foarte mult vocea.

Când trebuie să mergi la medic?

2 jpg jpeg

Orice simptom care persistă mai mult de 2 zile ar trebui să te convingă să mergi la medicul specialist. În cazul răguşelii, dacă observi că aceasta persistă mai mult de o săptămână, atunci este necesară vizita la medic pentru a depista cauza exactă şi a o trata corespunzător.

Află care sunt cele mai bune remedii pentru durererile de gât AICI

Cele mai frecvente cauze

Este cunoscut faptul că tutunul, implicit fumatul activ, poate afecta coardele vocale, laringele, însă există şi alte cauze posibile de a te confrunta cu o răguşeală.

Celelalte cauze pot fi puse pe seama prezenţei infecţiilor virale sau bacteriene, a unor diverse afecţiuni neurologice sau ale glandei tiroide. Nici traumatismele la nivelul laringelui nu sunt scoase din calcul, nici eventuala prezenţă a anumitor tumori.

Astfel, te poţi confrunta cu simptome precum gâtul uscat, îngroşarea vocii, un timbru vocal scăzut sau chiar imposibilitatea de a comunica.

Răguşeala, o consecinţă a laringitei

1 2 jpg jpeg

Mai ales în sezonul rece poţi fi predispus la afecţiuni ale gâtului, din cauza prezenţei aerului rece.

Laringita presupune o inflamare a laringelui, care se poate manifesta de cele mai multe ori prin prezenţa răguşelii sau dificultate la înghiţire.

O infecţie virală sau o răceală puternică pot pune în dificultate acţiunea firească a laringelui, favorizând astfel inflamarea sa.

De asemenea, plânsul poate favoriza iritarea laringelui sau obstrucţionarea cu un corp străin a esofagului sau a traheei.

Dar şi tumorile la nivelul gâtului pot fi depistate în urma prezenţei răguşelii. În cazul cancerului de laringe, cu cât este depistat într-o fază mai incipientă, cu atât recuperarea va fi mai uşoară, această tumoră fiind extirpată chirurgical.