Difteria - boală acută infecţioasă. Care sunt simptomele

1 2 jpg jpeg

Difteria este đż boal─â acut─â infec┼úioas─â ┼či contagioas─â caracteristic─â doar omului. Aceast─â boal─â infec┼úioas─â este produs─â de c─âtre bacilii difterici toxigeni. Difteria se caracterizeaz─â printr-o evolu┼úie deosebit de sever─â, poten┼úial letal─â. Calea de transmitere este cea aerian─â.

Difteria se caracterizeaz─â clinic prin inflama┼úie fibrinoas─â la poarta de intrare, intoxica┼úie ┼či complica┼úii din partea sistemelor cardiovascular, nervos ┼či renourinar. Difteria nu las─â imunitate de durat─â. Destul de frecvent intalnita in trecut, difteria se manifesta destul de rar in tarile in curs de dezvoltare in ziua de astazi.

Difteria - factorii favorizanţi:

┬Ě         suprapopularea ├«nc─âperilor;

┬Ě         colective de copii;

┬Ě         sc─âderea imunit─â┼úii popula┼úiei;

┬Ě         lunile reci ale anului;

┬Ě         nivelul ├«nalt de portaj a C. diphtheriae ├«n popula┼úie;

┬Ě         procesele migratorii ale popula┼úiei.

Difteria - Cum se transmite

Sursa de agent patogen este reprezentat─â de c─âtre omul bolnav sau purt─âtor de C. diphtheriae: convalescen┼úi ┼či s─ân─âto┼či (imuni). Incuba┼úia este de 1-7 zile. Bolnavul este contagios pe tot parcursul bolii, din prima zi.

Modul de transmitere al difteriei este respirator. Contaminarea poate avea loc:

┬Ě         Direct ÔÇô pe cale aerogen─â: prin pic─âturi de saliv─â, secre┼úii nazofaringiene infectate, particule de praf contaminat;

┬Ě         Indirect ÔÇô prin m├óini ┼či obiecte de uz contaminate cu secre┼úii ÔÇô juc─ârii, vesel─â;

┬Ě         Prin alimente contaminate (excep┼úional), de c─âtre persoanele purt─âtoare de C. diphtheriae;

┬Ě         ├Än difteria cutanat─â ÔÇô prin contact direct cu bolnavii care au ulcere difterice cutanate.

Difteria - simptome

ÔÇó Difteria respiratorie - bacteria care declanseaza difteria se multiplica, de cele mai multe ori, la nivelul gatului, iar rezultatul este difteria respiratorie. In acest caz se va forma o membrana care va acoperi gatul si amigdalele, cauzand dureri acute in gat.

- dificultati de respiratie;

- raguseala;

- inflamatia glandelor limfatice;

- frecventa cardiaca crescuta;

- stridor (sunet strident care apare in momentul inspiratiei);

- drenaj nazal;

- inflamatie a cerului gurii;

- durere in gat;

- febra usoara;

- stare generala de rau.

Bolnavul poate muri prin asfixiere atunci cand membrana impiedica procesul normal al respiratiei. Alte complicatii ale difteriei respiratorii sunt cauzate de toxina difterica eliberata in sange care determina insuficienta cardiaca.

ÔÇó Difteria cutanata - acest tip al bolii este de cele mai multe ori mai usoara, iar simptomele pot include pete galbene sau rani pe piele (similare cu cele intalnite in impetigo). Manifestarile difteriei pot semana cu cele ale altor afectiuni medicale. Intotdeauna se va consulta medicul pentru stabilirea unui diagnostic.