Difteria - boală acută infecţioasă. Care sunt simptomele

1 2 jpg jpeg

Difteria este о boală acută infecţioasă şi contagioasă caracteristică doar omului. Această boală infecţioasă este produsă de către bacilii difterici toxigeni. Difteria se caracterizează printr-o evoluţie deosebit de severă, potenţial letală. Calea de transmitere este cea aeriană.

Difteria se caracterizează clinic prin inflamaţie fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicaţie şi complicaţii din partea sistemelor cardiovascular, nervos şi renourinar. Difteria nu lasă imunitate de durată. Destul de frecvent intalnita in trecut, difteria se manifesta destul de rar in tarile in curs de dezvoltare in ziua de astazi.

Difteria - factorii favorizanţi:

·         suprapopularea încăperilor;

·         colective de copii;

·         scăderea imunităţii populaţiei;

·         lunile reci ale anului;

·         nivelul înalt de portaj a C. diphtheriae în populaţie;

·         procesele migratorii ale populaţiei.

Difteria - Cum se transmite

Sursa de agent patogen este reprezentată de către omul bolnav sau purtător de C. diphtheriae: convalescenţi şi sănătoşi (imuni). Incubaţia este de 1-7 zile. Bolnavul este contagios pe tot parcursul bolii, din prima zi.

Modul de transmitere al difteriei este respirator. Contaminarea poate avea loc:

·         Direct – pe cale aerogenă: prin picături de salivă, secreţii nazofaringiene infectate, particule de praf contaminat;

·         Indirect – prin mâini şi obiecte de uz contaminate cu secreţii – jucării, veselă;

·         Prin alimente contaminate (excepţional), de către persoanele purtătoare de C. diphtheriae;

·         În difteria cutanată – prin contact direct cu bolnavii care au ulcere difterice cutanate.

Difteria - simptome

• Difteria respiratorie - bacteria care declanseaza difteria se multiplica, de cele mai multe ori, la nivelul gatului, iar rezultatul este difteria respiratorie. In acest caz se va forma o membrana care va acoperi gatul si amigdalele, cauzand dureri acute in gat.

- dificultati de respiratie;

- raguseala;

- inflamatia glandelor limfatice;

- frecventa cardiaca crescuta;

- stridor (sunet strident care apare in momentul inspiratiei);

- drenaj nazal;

- inflamatie a cerului gurii;

- durere in gat;

- febra usoara;

- stare generala de rau.

Bolnavul poate muri prin asfixiere atunci cand membrana impiedica procesul normal al respiratiei. Alte complicatii ale difteriei respiratorii sunt cauzate de toxina difterica eliberata in sange care determina insuficienta cardiaca.

• Difteria cutanata - acest tip al bolii este de cele mai multe ori mai usoara, iar simptomele pot include pete galbene sau rani pe piele (similare cu cele intalnite in impetigo). Manifestarile difteriei pot semana cu cele ale altor afectiuni medicale. Intotdeauna se va consulta medicul pentru stabilirea unui diagnostic.