Deprinderi bune pentru ochi sănătoşi

Mănânci adesea salate
Fructele şi legumele în stare crudă sunt excelente pentru ochi. Vitaminele C şi E, zincul şi acizii graşi Omega-3 sunt elementele nutritive esenţiale pentru sănătatea ocular, deci o dietă bogată în salate de legume, de fructe, nuci, citrice, cereale, verdeţuri, peşte gras îţi asigură o vedere mai bună, în ciuda avansării în vârstă.
Eviţi dependenţa de picături
Dacă ai câteodată senzaţia de ochi uscaţi, încearcă să nu apelezi de fiecare dată la picături, mai ales dacă nu ai recomandarea unui medic. Folosirea lor frecventă rezolvă problema temporar, dar, pe termen lung, irită ochii şi dă dependenţă.
Mâncărimile, roşeaţa, iritarea sunt efecte ale picăturilor care ar trebui să te convingă nu doar să renunţi la ele, ci şi să te adresezi unui medic oftalmolog.
Nu-ţi agresezi ochii
Frecarea ochilor la senzaţia de obiect străin agresează ochiul, care are o structură sensibilă. Micile vase de sânge din zona ochilor au de suferit. Cea mai bună metodă într-o astfel de situaţie este să clăteşti ochiul cu apă rece sau să aplici o compresă îmbibată cu apă.
Petreci cât mai puţin timp liber în faţa unui ecran
În cazul în care la serviciu lucrezi multe ore în faţa calculatorului, ia pauze mai dese sau să-ţi odihneşti ochii la fiecare 20-30 de minute. Măcar în timpul liber încearcă să stai departe de ecrane, televizor, mobil, laptop. Înceţoşarea vederii, ameţelile, greaţa sunt semne că ai exagerat.
Dacă vrei totuşi să-ţi petreci timpul pe internet înainte de a adormi, pentru că te relaxează, măreşte fontul când citeşti ceva şi păstrează o altă sursă de lumină în cameră.