De ce trebuie să eviţi să şofezi când ai glicemia scăzută
![1 2 jpg jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-4/498ac83b-cd37-4ca4-ac94-3af0b412d41a/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D668%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Hipoglicemia reprezintă reducerea nivelului de glicemie sub 70 mg/dL, prin urmare prea mult pentru a acoperi nevoile corpului, îndeosebi pe cele ale creierului. Reducerea glicemiei este şi un posibil efect secundar al unor medicamente.
Ce simptome te pot pune în pericol
Atunci când glicemia scade prea mult sau brusc, pot apărea tulburări precum:
- durerile de cap,
- tulburările de atenţie,
- confuzia,
- ameţelile,
- transpiraţia abundentă,
- tremurul,
- paloarea,
- stările de anxietate.
Cei care recunosc hipoglicemia de la primele semne iau măsuri la timp, alţii le observă prea târziu şi riscă să fie implicaţi în accidente rutiere.
Atenţie la medicamentele care scad glicemia!
Prezintă riscul de a confrunta cu hipoglicemie şi diabeticii care urmează un tratament cu medicamente sulfonilureice pentru stimularea secreţiei de insulină şi pentru scăderea glicemiei.
Un alt tip de medicamente, betablocantele, cu toate că sunt indicate în afecţiuni ca hipertensiunea, hipertiroidism, după un infarct sau pentru prevenirea anginei de efort sau a migrenei, scad şansele de a conştientiza diminuarea nivelului de glucoză din sânge.
Înainte de a te urca la volan…
…verifică-ţi glicemia, mai ales dacă suferi de diabet zaharat.
…ia micul dejun pentru a-ţi normaliza nivelul glucozei din sânge. Aşteaptă un sfert de oră înainte de a-ţi verifica glicemia.
…pregăteşte-ţi gustări sănătoase pentru drum.