De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii?
În comparaţie cu bărbaţii, femeile au un sistem imunitar mai bun, ceea ce le oferă o mai mare protecţie faţă de boli, se arată într-un studiu recent realizat de cerecetătorii de la Universitatea McGill din Canada. Acest lucru se datorează producţiei naturale de estrogen, hormon care conţine o enzimă (Caspase-12) implicată în blocarea procesului inflamator.
Tot datorită estrogenului, femeile sunt mai ferite riscului de a face boli cardiovasculare. Acest hormon cu valoare antioxidantă creşte nivelul colesterolului „bun” (HDL), scăzând, în acelaşi timp, nivelul colesterolului „rău” (LDL).
Din acest motiv, la femei, cardiopatia ischemică (boală care afectează arterele) este întârziată cu până 10 ani. Şi la menopauză (când scade nivelul de estrogen), femeile pot beneficia de această protecţie cu ajutorul terapiei de substituţie hormonală.
Studiile arată că estrogenul este benefic şi pentru creier, mai ales pentru menţinerea şi recuperarea memoriei, protejându-le pe femei de riscul de a face Alzheimer. De asemenea, alte cercetări subliniază că acest hormon le protejează pe femei şi de cancerul colorectal.
Carnea roşie favorizează bolile
Bărbaţii sunt mari consumatori de carne, mai ales roşie, spre deosebire de femei, care preferă mai mult legumele şi fructele. Însă, carnea roşie conţine grăsimi saturate, care cresc probabilitatea de apariţie a unor forme de cancer şi a bolilor cardiovasculare. În plus, carnea roşie conţine fier, mineral care, în exces, poate antrena apariţia radicalilor liberi, substanţe care atacă şi distrug celulele, favorizând procesul de îmbătrânire prematură.
Mai multe studii au arătat că radicalii liberi sunt responsabili de declanşarea a peste 200 de boli, printre care cele de inimă, de plămâni şi cele oculare. Pe lângă alimentaţia nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool şi sedentarismul sunt alţi factori care contribuie la scăderea speranţei de viaţă în rândul bărbaţilor.
Citeşte şi:
- Descoperă secretele bărbaţilor...de la A la Z
- E oficial: bărbaţii sunt mai uituci ca femeile
- E dovedit: bărbaţii sunt mai sensibili
Grăsimea abdominală scurtează viaţa
Kilogramele în exces sunt distribuite diferit: dacă la femei grăsimea se acumulează mai ales pe şolduri, pe coapse şi pe fese, la bărbaţi, aceasta se distribuie mai ales pe abdomen. Însă, grăsimea de la nivel abdominal creşte riscul de deces din cauza bolilor specifice obezităţii, avertizează specialiştii de la Institutul German de Nutriţie.
Diverse tipuri de cancer, bolile cardiace, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile hepatice, afecţiuni ale vezicii biliare, apneea sunt câteva dintre complicaţiile obezităţii.
Cum reduci riscul de boli cardiovasculare
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cardiovasculare sunt una dintre primele cauze de deces la nivel mondial. Pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire, medicii recomandă adoptarea unei alimentaţii sănătoase, din care să fie eliminate alimentele grase, menţinerea greutăţii normale, ţinerea sub control a colesterolului, a tensiunii arteriale, a glicemiei şi practicarea regulată a activităţii fizice.