De ce te doare spatele?

1 2 jpg jpeg

Durerile de spate sunt destul de des întâlnite în rândul populaţiei. Opt din zece oameni au avut de-a face cu ele cel puţin o dată în viaţă. Dacă persistă mai mult de trei luni, atunci se impune un control la medic. Iată ce afecţiuni sau probleme pot ascunde:

Ai afecţiuni renale

Cum po┼úi ┼čti dac─â junghiurile pe care le resim┼úi ├«n spate sunt sau nu cauzate de infec┼úii renale sau de eliminarea pietrelor? Dac─â durerea e localizat─â chiar ├«n zona rinichilor, deasupra ┼čalelor, pe partea st├óng─â sau dreapt─â, iar zona e foarte sensibil─â la atingere, atunci e vorba de o afec┼úiune renal─â. C├ónd problema dispare, trece ┼či durerea.

Ce po┼úi s─â faci: ├«n cazul pietrelor la rinichi, durerea de spate va trece odat─â cu eliminarea acestora, care se face de obicei de la sine, f─âr─â interven┼úii. E important s─â consumi lichide multe, ca s─â u┼čurezi procesul. Po┼úi lua ┼či medicamente recomandate pentru dureri obi┼čnuite (algocalmin, paracetamol). Infec┼úiile urinare dau ┼či ele dureri ascu┼úite, puternice, care dispar numai dup─â urmarea tratamentului recomandat de medic.

Nu stai corect

Opt-nou─â ore petrecute la birou, pe scaun, ridicarea unor obiecte grele, ├«ntoarcerile bru┼čte, statul ├«ntr-o pozi┼úie incomod─â mai mult timp pot duce la apri┼úia durerilor de spate. De ce? Fiindc─â mu┼čchii spatelui fie se contract─â prea mult pentru a absorbi ┼čocurile, fie nu se contract─â ├«ndeajuns.

adopt─â o pozi┼úie comod─â, cu umerii drep┼úi ┼či coloana ├«ntins─â. ├Äncearc─â s─â dormi

mai mult pe spate, cu o pern─â sub genunchi, pentru a atenua tensiunile din zona lombar─â. C├ónd ridici ceva de jos, dep─ârteaz─â u┼čor picioarele, apleac─â-te, ├«ndoaie genunchii ┼či str├ónge fesele. ┼óine obiectul respectiv c├ót mai aproape de corp. Aplic─â o pung─â cu ghea┼ú─â pe zona dureroas─â, fiindc─â aceasta ac┼úioneaz─â ca un calmant. Consult─â un medic dac─â durerea nu cedeaz─â dup─â trei zile.

Hernie de disc

├Än cazul herniei de disc lombare, durerile sunt resim┼úite ├«n zona lombar─â inferioar─â, fese, coapse ┼či pot iradia spre gamb─â ┼či chiar picior. Ele sunt continue ┼či se accentueaz─â la tuse, r├ós, str─ânut. Hernia de disc e des ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul adul┼úilor tineri cu profesii active. Solicit─ârile fizice intense sunt un factor de risc al herniei.

simptomele se amelioreaz─â cu c├óteva zile de odihn─â la pat, fizioterapie sau medicamente aniinflamatoare. Dintre acestea, este recomandat ibuprofenul, dac─â nu ai anumite contraindica┼úii. Po┼úi lua 200- 400 mg, f─âr─â s─â dep─â┼če┼čti 3 grame/zi. Pe l├óng─â ibuprofen, mai po┼úi folosi ┼či analgezice, cum ar fi ketoprofen, naproxen sau acetaminofen.

Afecţiunile ginecologice, posibile cauze

Durerile din partea de jos a spatelui, care apar cu c├óteva zile ├«nainte de ciclu ┼či continu─â ├«n primele zile pot fi un semn al endometriozei. La femeile care au aceast─â afec┼úiune, ┼úesutul care c─âptu┼če┼čte uterul cre┼čte ┼či ├«n afara acestuia, cauz├ónd, printre altele, infertilitate.

o ameliorare pe termen scurt po┼úi ob┼úine cu ajutorul medicamentelor obi┼čnuite prescrise pentru durere (paracetamol, aspirin─â, ibuprofen). Pe termen lung, cele mai indicate sunt anticoncep┼úionalele, care regleaz─â nivelul hormonilor din organism, atenu├ónd simptomele dureroase din timpul ciclului.