De ce sunt importanţi hormonii tiroidieni

1 2 jpg jpeg

Asemănătoare cu un fluture, tiroida se află în regiunea anterioară a gâtului. Cu ajutorul iodului pe care ni-l procurăm din alimetaţie, glanda tiroidă produce hormoni esenţiali, implicaţi în numeroase funcţii ale organismului.

Principalii hormoni tiroidieni sunt triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4), nume dat după prezenţa atomilor de iod (3 şi 4). Secreţia lor este controlată de un alt hormon, TSH (sau tirotropină), secretat de hipofiză. Aceşti hormoni sunt secretaţi în proporţii diferite: 80% tiroxină şi 20% triiodotironină. În acelaşi timp, tiroida secretă calcitonina, hormon care ajută la controlul nivelului calciului în sânge. Hormonii tiroidieni sunt esenţiali pentru dezvoltarea creierului fătului, a nou-născutului şi a copiilor mici. De asemenea, reglează metabolismul (glucidic, lipidic, proteic) şi funcţiile organelor, iar orice dezechilibru al tiroidei mişcorează sau accelerează procesele chimice din organism. Hormonii tiroidieni sunt implicaţi în procesele cerebrale (limbaj, gândire), în susţinerea frecvenţei contracţiilor cardiace, în respiraţie, în menţinerea funcţiilor digestive, în scăderea nivelului grăsimilor din sânge .

- Producţia în exces de hormoni tiroidieni duce la hipertiroidie, care se manifestă prin accelerarea proceselor metabolice, cu impact asupra stării fizice şi psihice: anxietate, iritabilitate, schimbarea dispoziţiei, nervozitate, puls rapid, palpitaţii, insomnie, scădere în greutate (în pofida apetitului crescut), intoleranţă la căldură, tulburări de ciclu menstrual.

1 2 jpg jpeg

- Incapacitatea tiroidei de a produce suficienţi hormoni se numeşte hipotiroidism, dereglare care încetineşte metabolismul. Apar simptome precum scăderea frecvenţei cardiace, încetinirea tranzitului intestinal, depresie, intoleranţă la frig şi probleme de concentrare.

Hormonii tiroidieni care circulă liberi în sânge apar la analize sub forma FreeT3 şi FreeT4, iar concentraţia lor totală apare ca T3 şi T4. Este nevoie şi de dozarea TSH-ului, medicul putând recomanda şi testări pentru tiroglobulină, anti-tiroglobulină, anti-TPO. Dozarea anticorpilor antitiroidieni este recomandată pentru depistarea bolilor tiroidiene autoimune.

Pentru sinteza hormonilor tiroidieni, este important să se asigure doza zilnică optimă de iod. La copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani, necesarul de iod este de 90 mcg, la cei de până la 12 ani de 120 mcg, în vreme ce adulţii au nevoie de 150 mcg. Surse de iod sunt sarea iodată, peştele, algele marine, carnea, produsele lactate.