De ce scrâşnim din dinţi: cauze şi tratament
Dacă vorbim despre bruxismul care apare în timpul somnului, există un prim semn. Pacienta se trezeşte dimineaţa cu o durere la nivelul articulaţiilor, numită ATM – articulaţia temporo-mandibulară, are faţa obosită, iar trăsăturile par mai înăsprite ca de obicei. În plus, simte o foarte mare greutate când deschide gura. Acestea sunt principale semne care apar
Deseori, partenerul de viaţă poate fi cel care depistează bruxismul, deoarece aude cum persoana scrâşneşte dinţii în timpul nopţii, sunetul fiind unul puternic. De aceea, în multe cupluri această problemă poate crea reale conflicte. Un alt semn, dar de care îţi poţi da seama în timp, spre deosebire de celelalte, este micşorarea dimensiunii dinţilor şi eroziunea smalţului.
Este periculos din cauza motivelor menţionate anterior, dar şi pentru că strică muşcătura. Bruxismul nu apare la un dinte, ci la întreaga dantură, consecinţa fiind dinţii tociţi. În cazurile grave, medicul dentist este obligat să scoată nervii dentari, deoarece pacientul se trezeşte şi cu o durere acută, ca apoi să îmbrace dinţii, pentru a-şi recăpăta forma iniţială.
La început, putem să rezolvăm totul cu ajutorul gutierelor, realizate special, din plastic dur, pe care pacientul le poartă pe timpul nopţii pe o singură arcadă, cea superioară sau cea inferioară. Deoarece gutiera este realizată dintr-un plastic gros, rămâne o distanţă între partea de sus şi partea de joc şi atunci când pacientul închide gura.
El nu mai pune presiune pe dinţi, iar muşchiul se mai relaxează şi nu mai ajunge la contracţie maximă. Sunt însă şi pacienţi care nu suportă gutierele, încât trebuie găsite alte formule de tratament.
Nu, din păcate nu dispare, mai ales dacă persoana duce un stil de viaţă stresant. Bruxismul este legat foarte mult şi de stilul de viaţă, iar noi, ca medici, recomandăm pacienţilor să nu aibă un stil de viaţă agitat şi stresant, deşi în zilele noastre este destul de dificil să faci acest lucru. Bruxismul apare de la cei tineri până la adulţi, de exemplu în perioada examenelor sau în urma unor întâmplări nefericite.
Sunt două metode: una clasică şi una mai neconvenţională, care se pretează în stadiile avansate. Cea clasică se referă la folosirea gutierelor care ne ajută să ţinem pe loc bruxismul pe timpul nopţii, să nu devină foarte grav şi să nu ne trezim cu dureri la nivel facial. Însă atunci când ne confruntăm cu un stadiu avansat pacienţii pot sparge chiar şi gutierele, căci musculatura muşchilor masetari este foarte puternică. Este uluitor, dar noi putem susţine cu dinţii o greutate de 40 de kilograme!
Dacă refacem dantura, trebuie să eliminăm şi cauza. Totodată, odată refăcută, aceasta trebuie şi protejată ca dinţii să nu aibă din nou de suferit. Cea de-a doua metodă, foarte eficientă, este injectarea în doze foarte mici cu botox care permite relaxarea muşchiului maseter prin blocarea sa. Rezultatul apare după 4-5 zile şi se menţine pe o perioadă de minimum 3-4 luni. Nu se modifică nimic în ceea ce priveşte masticaţia sau vorbirea, ci dimpotrivă, aduce un plus aspectului feţei, făcând-o să pară mai relaxată şi, în plus, previne apariţia durerilor la nivelul articulaţiilor.
Bruxismul este foarte periculos şi dureros, atât pe timpul nopţii, cât şi pe timpul zilei, agravându-se dacă nu se ia nicio măsură, de aceea trebuie tratat cu seriozitate. Poate să distrugă zâmbetul, afectează funcţia masticatorie, fonaţia şi deglutiţia. Ce mai trebuie reţinut este faptul că gutierele ne ajută doar să nu mai scrâşnim dinţii pe timpul nopţii, însă nu şi să avem un aspect relaxat al feţei.
De aceea, metodele de tratament pot fi combinate, de la caz la caz, în funcţie de pacient. Iar dacă ne dorim un zâmbet frumos, trebuie să venim periodic la un consult de specialitate, ci nu doar atunci când avem o problemă.