De ce este importantă autopalparea lunară a sânilor

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai simple metode de depistare a cancerului la sân este autopalparea lunară a acestora. Medicii recomandă ca fiecare femeie peste 20 de ani să îşi examineze sânii lunar.

Cel mai potrivit moment este la câteva zile după terminarea ciclului menstrual, când sânii nu mai sunt tensionaţi. Femeile aflate la menopauză vor alege aceeaşi zi din lună când vor face acest lucru.

Cum se face

În oglindă.Stai în picioare în faţa oglinzii, cu braţele pe lângă corp. Apoi, ridică braţele deasupra capului, după care îţi pui mâinile pe şolduri, împingându-ţi umerii în faţă. Priveşte cu atenţie, căutând eventuale adâncituri sau modificări precum cele de tip coajă de portocală. Trebuie remarcate orice posibile schimbări legate de forma, simetria şi mărimea sânilor. Examinează şi zona subraţului.

La duş.Gelul de duş acţionează ca un lubrifiant, de aceea, palparea sânilor în timp ce te speli te poate ajuta să remarci modificări legate de consistenţa sânilor. Cu mâna dreaptă examinează-ţi sânul stâng şi invers. Foloseşte toată suprafaţa degetelor, nu doar vârfurile, în cercuri concentrice, apoi de sus în jos şi radial, adică din vârful mamelonului în sensul razelor unui cerc.

În poziţia culcat.Stai pe spate şi aşază-ţi o pernă sub umăr. Pune-ţi una dintre mâini sub cap, iar cu cealaltă îţi palpezi cu atenţie sânul; repetă şi cu cealaltă mână.

Semne care trebuie să te îngrijoreze

Următoarele modificări sunt anormale, ceea ce înseamnă că trebuie să mergi la medic:

· Senzaţie de nodul sau de îngroşare a sânului;

· Prezenţa unui nodul la subraţ;

· Retracţia pielii;

· Mamelon înfundat;

· Inflamaţie persistentă sau dureroasă a pielii;

· Prurit, roşează sau eczemă la nivelul mameloanelor;

· Secreţie mamelonară;

· Orice modificare vizibilă pe sâni sau la subraţ.

Ai depistat un nodul. Ce poate fi?

În urma palpării la sâni se pot depista noduli,formaţiuni tumorale solide, chistice sau mixte (lichide şi solide), care pot fi sau nu însoţiţi de dureri. Cu toate că în 9 din 10 cazuri, nodulii mamari sunt de natură benignă, aceste formaţiuni necesită consult de specialitate, eventual, tratament şi urmărire.

Nodulii pot apărea în cadrul mastozei fibrochistice sau a fibroadenoamelor. Diagnosticul se pune doar după efectuarea explorărilor imagistice

Ce indică scurgerile sânului

În afara perioadei alăptării, scurgerile sânilor nu sunt normale. Cunoscute medical ca galactoree, astfel de scurgeri pot apărea la unul sau la ambii sâni spontan sau când se comprimă.

Secreţiile pot fi asemănătoare laptelui sau pot fi gălbui, verzi, maronii sau sângerii. În principal, galactoreea este pusă pe seama creşterii nivelului de prolactinei.

Acesta este un hormon responsabil de declanşarea şi menţinerea secreţiei lactate. Este normală în sarcină, când nivelul acestui hormon creşte chiar şi de 10 ori. În afara gravidităţii, prolactina poate creşte din cauza stresului, a unor boli (tumori hipofizare) sau ca efect advers al administrării unor medicamente.

Sutienul nepotrivit poate crea probleme

Femeile care aleg sutiene mai mici decât mărimea lor se pot confrunta cu unele neplăceri. Astfel, în urma presiunii aplicate pe nervii din regiunea braţelor, pot surveni senzaţia de amorţeală şi cea de furnicături la nivelul mâinilor. De asemenea, pot afecta respiraţia sau cauzează iritaţii, mai ales vara, în cazul celor confecţionate din materiale sintetice precum poliesterul.