De ce e bine să nu neglijezi sângerările gingiei

1 2 jpg jpeg

În mod normal, gingiile nu trebuie să sângereze, nici în momentul periajului, nici atunci când sunt curăţate cu aţă dentară. Însă, în absenţa unor reguli stricte de igienă orală, înmulţirea bacteriilor duce la formarea plăcii bacteriene, care, în timp, se mineralizează, rezultând tartrul.

Acesta irită gingia, producându-se o inflamare a acesteia. Iar până la sângerare nu mai este decât un singur pas. În timp, boala progresează, instalându-se parodontoza.

Gingia ajunge s─â se desprind─â de pe din┼úi, form├óndu-se spa┼úii ├«n care se acumuleaz─â bacterii, care deterioreaz─â osul. Astfel, din┼úii devin mobili ┼či riscul de a-i pierde este mare.

Placa bacterian─â ┼či tartrul, inamicii din┼úilor

Odat─â instalat─â, gingivita necesit─â un consult stomatologic pentru tratarea corect─â. A┼čadar, simptome precum s├ónger─ârile gingivale ┼či ├«n afara periajului, senza┼úiile de usturime ┼či durerile gingivale nu trebuie trecute cu vederea: ele nu numai c─â nu trec de la sine, dar se ┼či agraveaz─â, ajung├óndu-se p├ón─â la pierderea din┼úilor.

De asemenea, repira┼úia ur├ót mirositoare ┼či gustul nepl─âcut din gur─â pot fi alte semne asociate gingivitei. Placa bacterian─â care se depune pe din┼úi se poate ├«ndep─ârta printr-un periaj dentar c├ót mai corect. Pentru c─â tartrul favorizeaz─â ┼či ├«ntre┼úine gingivita, se impune ┼či un detartraj, efectuat de medicul stomatolog, o dat─â la ┼čase luni.

Igiena dentar─â, cea mai bun─â metod─â de prevenire

Gingivita poate fi prevenit─â printr-o igien─â bucal─â riguroas─â ┼či corect─â. Este ideal─â sp─âlarea din┼úilor dup─â fiecare mas─â sau cel pu┼úin de dou─â ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara.

De asemenea, cu ajutorul a┼úei dentare se pot cur─â┼úa spa┼úiile interdentare, locul predilect al ├«nmul┼úirii bacteriilor, iar apa de gur─â este eficient─â ├«mpotriva pl─âcii bacteriene. Aten┼úie la folosirea scobitorilor, care pot leza cu u┼čurin┼ú─â papilele interdentare (por┼úiunea de gingie dintre din┼úi).

Afecţiune frecventă în sarcină

Modific─ârile hormonale din timpul sarcinii pot sensibiliza gingia la ac┼úiunea pl─âcii bacteriene, favoriz├ónd apari┼úia gingivitei. Apare o tumefiere ┼či o umflare a gingiei, iar s├óngerarea se produce repede, din cauza hipervasculariz─ârii.

De asemenea, gingivitele apar mai u┼čor ├«n cazul unor schimb─âri hormonale asociate pubert─â┼úii, ciclului menstrual ┼či menopauzei. Unele medicamente (antidepresive ┼či antiepileptice, anticoncep┼úionale), boli (diabet, anemii, leucemie, infectare cu HIV), precum ┼či deficien┼úele nutritive, mai ales caren┼úa de vitamina C, favorizeaz─â gingivita.