De ce avem nevoie de luteină?
Protejeaza ochii de efectele nocive ale stresului oxidativ
Un consum mare de alimente bogate în luteină contribuie la prevenirea efectelor nocive ale stresului oxidativ asupra ochilor.
De asemenea, luteina protejează ochii de numeroase afecţiuni oculare, precum cataractă, retină pigmentară şi degenerescenţă maculară.
Menţine inima sănătoasă
Organismul are nevoie de luteină pentru a menţine buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
Acest antioxidant previne depunerea colesterolui pe artere şi vasele de sânge, reducând astfel riscul apariţiei aterosclerozei.
Previne complicaţiile diabetului
Luteina joacă un rol important în combaterea complicaţiile care pot apărea odată cu declanşarea diabetului.
Astfel, riscul de retinopatie diabetică (o afecţiune oculară) sau encefalopatie hepatică poate fi redus la minimum, dacă diabeticii oferă organismului o cantitate mare de luteină.
Studiile arată că acest antioxidant are capacitatea de a stabiliza nivelurile de zahăr din sânge şi de a îmbunătăţi efectele insulinei.
În plus, luteina a fost asociată cu un risc scăzut de cancer cervical, de prostată sau de colon, datorită proprietăţilor sale antioxidante.
Info: Cantitatea de luteină recomandată de experţi este de 4 - 6 mg pe zi, însă s-a descoperit că majoritatea persoanelor nu consumă mai mult de 2 mg pe zi.
Cu toate acestea, canitatea de luteină consumată zilnic poate fi dublată dacă se include în dietă spanac, ouă, nap, guile, porumb, mazăre şi broccoli.