De ce apare şi cum previi cistita
Cistita poate fi declanşată şi de anumite medicamente sau poate fi o complicaţie a diabetului, a bolilor de rinichi sau al unei prostate mărite. Oricine riscă să facă cistită, însă afecţiunea este mult mai frecventă la femei.
Dacă simţi nevoia să urinezi frecvent, uneori chiar după ce tocmai ţi-ai golit vezica, dacă urina are un aspect tulbure şi un miros puternic, simţi crampe în abdomen şi în zona lombară şi simţi că ai şi febră, probabil că te-ai ales cu o cistită. E indicat să mergi la medic dacă resimţi aceste simptome. Tratată repede, cistita are şanse mari să se şi vindece repede, dar netratată poate conduce la complicaţii precum infecţii ale rinichilor, care îi pot afecta pe viaţă.
Cele mai predispuse la cistită sunt femeile active sexual, cele însărcinate, cele aflate la menopauză şi cele care folosesc diafragme şi spermicide.
Cum previi cistita?
- Bea apă suficientă, aproximativ 2 litri pe zi.
- Urinează frecvent, atunci când simţi nevoia, nu amâna momentul.
- Goleşte-ţi vezica după fiecare act sexual, pentru că e posibil ca unele bacterii să fi fost împinse în uretră.
- Spală zona intimă cu săpunuri sau geluri delicate, create special pentru această parte a corpului.
- După ce mergi la toaletă, şterge-te dinspre vagin spre anus, pentru ca bacteriile din zona anală să nu ajungă în vagin sau uretră.
- Evită să foloseşti deodorante în zona genitală sau alte produse care ar putea irita uretra.
- Bea suc de merişor. Anumite persoane care au avut cistită au constatat că sucul de merişor le-a ajutat să preîntâmpine o nouă inflamare a vezicii.