De ce apare eroziunea dentară
Semne ale eroziunii
Simptomele de eroziune dentară variază de la o persoană la alta. În timp ce unii oameni nu au nicio manifestare, la alţii poate apărea de la o sensibilitate severă. Unele dintre cele mai întâlnite semne ale eroziunii sunt:
- îngălbenirea dinţilor,
- apariţia petelor,
- subţierea smalţului dentar.
În cazul în care eroziunea continuă, semnele devin mai exagerate ceea ce duce la o eventuală pierdere totală a smalţului.
Mai predispuşi la eroziune sunt vârstnicii, deoarece la ei şi producţia de salivă este mai mică, dar în ultimii ani şi tinerii au devenit din ce în ce mai afectaţi, din cauza stilului de viaţă nesănătos. Şi afecţiuni precum bulimia şi anorexia pot duce la apariţia acestei afecţiuni orale.
Chiar şi dinţii de lapte sunt vulnerabili.
Consumul de vin în exces, de sucuri de fructe şi legume (lămâie, grapefruit, rodie) determină apariţia eroziunii dentare. De asemenea, de vină poate sa fie şi refluxul gastroesofagian, de care poţi suferi la orice vârstă.
Prevenirea eroziunii
Pentru prevenirea eroziunii dentare pot fi luate măsuri simple, precum periajul de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi pe bază de fluor, care protejează smalţul dinţilor. Este important şi să bei apă după fiecare masă, pentru că ajută la dizolvarea acidului din cavitatea bucală.
Încearcă să limitezi din dieta zilnică alimentele şi băuturile acide. Foloseşte un pai când bei suc şi bea-le mai degrabă împreună cu mâncarea, nu între mese.
Foloseşte apă de gură şi pastă de dinţi cu fluor, care ajută în procesul de remineralizare şi la calmarea durerii.