De ce apare diabetul

1 2 jpg jpeg

Diabetul zaharat este un sindrom complex caracterizat prin valori ridicate ale glicemiei, care reprezintă glucoza (zahărul) din sânge. În cadrul acestei afecţiuni cronice, pancreasul, un organ situat în spatele stomacului, nu mai secretă suficientă insulină ori organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Din această cauză, nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie).

Hormon produs de celulele beta din pancreas, insulina ajută celulele să preia glucoza din sânge, transformând-o pentru producerea energiei necesare organismului. În mod normal, glicemia creşte când mâncăm, moment în care pancreasul secretă insulina, care scade nivelul zahărului din sânge.

Glucoza nefolosită de organism este stocată la nivelul unor organe precum rinichii sau ficatul ori al muşchilor, sub formă de glicogen. Când organismul are nevoie să producă energie, se eliberează glicogenul, care este transformat în glucoză, iar glicemia creşte.

Este bine de ştiut că nivelul glicemiei este influenţat nu numai de alimentaţie, ci şi de factori precum stresul, somnul, unele tratamente şi activitatea fizică. Valorile normale şi anormale ale Glicemia à jeun (pe nemâncate)

Valoare normală

70 – 100 mg/dl

Toleranţă alterată la glucoză (prediabet)

100 – 125 mg/dl

Diabet zaharat

≥ 126 mg/dl

Testul de toleranţă orală la glucoză

< 140 mg/dl

140 – 199 mg/dl

≥ 200 mg/dl

În cadrul acestei analize, se recoltează iniţial glicemia pe nemâncate. Apoi, se administrează glucoză (75 g) dizolvată în 300 ml de apă. Se recoltează glicemia la 2 ore de la începerea testului.

Glicemia se măsoară cu ajutorul analizelor de sânge sau capilar, printr-o mică înţepătură în vârful degetului. Acest ultim test poate fi efectuat şi de pacient acasă, cu ajutorul unui aparat numit glucometru. Picătura de sânge se pune pe bandeleta de test ataşată în prealabil aparatului.

Măsurarea perioadică a glicemiei este importantă pentru persoanele diagnosticate cu diabet. La cei care urmează tratament cu medicamente care tratează secreţia de insulină, monitorizarea este importantă pentru prevenirea hipoglicemiei.

Pentru diagnosticul şi monitorizarea diabetului zaharat, se recomandă şi hemoglobina glicozilată (sau glicată, HbA1c), care arată media glicemiilor pe ultimele 3 luni.

Ştiai că...

...medicul român Nicolae Paulescu (1869 – 1931) este primul cercetător care a extras din pancreasul bovin substanţa numită apoi insulină?

Dr. Amalia Thury-Burileanu

medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice

Centrul Medical Gama Diamed, Mangalia

Termenul de diabet zaharat cuprinde mai multe boli care au în comun hiperglicemia - creşterea cantităţii de glucoză din sânge. Acest lucru se întâmplă atunci când pancreasul nu mai secretă suficientă insulină sau când corpul devine rezistent la acţiunea acesteia.

Insulina este un hormon indispensabil vieţii, care preia glucoza din sânge şi o introduce în celulele corpului pentru a produce energie. Cauzele şi mecanismele de producere a diabetului zaharat sunt numai parţial cunoscute şi sunt extrem de variate în funcţie de tipul de boală.