De ce apare cancerul

1 2 jpg jpeg

Conform unui raport al Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, în România, riscul de a face boala înainte de 75 de ani este de 28% în rândul bărbaţilor şi de 19,1% în rândul femeilor.

Modificările celulare, de vină pentru cancer

Cercetătorii au descoperit că 60% din cancere sunt determinate de greşelile din diviziunile celulare, lucru complet independent de controlul nostru.

Cu cât aceste celule au nevoie de mai multe diviziuni pentru a rămâne sănătoase, cu atât creşte riscul apariţiei cancerului.

Cancerul apare când celulele sănătoase şi funcţionale devin anormale din cauza acumulării de modificări în structura lor genetică (ADN). Aceste modificări (sau mutaţii) duc la modificări, astfel încât sistemele care controlează în mod normal diviziunea celulară devin inactive. Celula devine capabil să se înmulţească incontrolabil, ducând la formarea unei tumori. Unele persoane sunt mai predispuse la cancer, spre deosebire de altele, care au un grad mai mic de risc.

Cele mai frecvente tipuri de cancer

În România, cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt cel de colon, cancerul de sân, cancerul de prostată, cel de plămâni, cât şi cancerul ovarian şi cel tiroidian. Melanomul este, de asemenea, printre formele de cancer des întâlnite.

În ceea ce priveşte cancerele care recidivează cel mai des este vorba despre cel pulmonar, cancerul de sân, tumora cerebrală malignă care se dezvoltă din celulele gliale, glioblastomul, dar şi cancerul de pancreas, melanomul şi limfomul non-Hodgkin.

Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât cresc şansele de vindecare.